Veliki napredak ISIL-a u Raqqi

sanel
By sanel

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) je ponovno zauzela velike dijelove teritorije u sjevernoj sirijskoj provinciji Raqqa koju je nedavno izgubila u ofanzivi snaga lojalnih predsjedniku Sirije Basharu Al-Assadu, kazali su aktivisti opozicije.

Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je ISIL istjerao Vladine snage 40 kilometara od Tabqe, područja zapadno od grada Raqqe u kojem se nalaze brana i zračna baza.

Vladine trupe i savezničke milicije su do nedjelje došle na područje sedam kilometara od aerodroma.

Zračna baza Tabqa bila je zadnja kota koju je držala državna vojska u provinciji Raqqa prije nego što je ISIL preuzeo u oktobru 2014, kada je masakrirao desetine zatvorenih vojnika.

Naftno polje

Novinska agencija Aamaq povezana s ISIL-om objavila je videosnimak na kojem se vide borci te oružane grupe oko naftnog polja Thawra dok traju zračni udari.

Vladine snage su preuzele kontrolu nad Thawrom u nedjelju, da bi ona opet pala u ruke ISIL-a nekoliko sati kasnije.

ISIL je pod pritiskom u Iraku, Siriji i Libiji proteklih sedmica, ali napredak u Raqqi pokazuje da i dalje može da se suprotstavi sirijskim trupama koje podržavaju ruski vojni avioni.

Prema analitičarima instituta IHS Jane, ISIL je izgubio približno 14 posto teritorije 2015. godine, dok su sirijski Kurdi gotovo utrostručili teritoriju nad kojom imaju kontrolu.

Više od pet godina nakon početka rata, 270.000 Sirijaca je ubijeno, dok je raseljen 11 milion Sirijaca – polovina predratne populacije.

(Agencije)

Share This Article