Rusija za zajedničke akcije sa SAD-om u Siriji

sanel
By sanel

Rusija je priopćila kako je postignut dogovor sa SAD-om o potrebi poboljšanja koordinacije između njihovih vojnih operacija u Siriji gdje provode zračne udare, ali potpomažu suprotstavljene strane.

Intervencija Moskve na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zajedno s potporom Zapada umjerenim opozicionim skupinama te napadima na ciljeve ISIL-a povećali su rizik od šireg međunarodnog sukobu u tom ratu.

Rusija i SAD su se, po ruskom priopćenju, složile da je potrebno poboljšati koordinaciju kako bi se izbjegli incidenti tokom obavljanja vojnih misija u Siriji.

Rusko Ministarstvo obrane je priopćilo da su vojni dužnosnici iz obje zemlje putem video konferencije potvrdili da je potrebno koordinirati vojne operacije dviju strana.

Upozorenje Pentagona

Moskva se oglasila dan nakon što je Pentagon prozvao ruske vlasti zbog prošlosedmičnih ruskih zračnih udara na snage sirijske opozicije koje imaju potporu SAD-a.

Pentagon je naveo kako Moskva nije obraćala pažnju na upozorenja SAD u vezi s tim.

Ruska strana negira te optužbe i tvrdi da su ruski zračni udari bili usmjereni na ciljeve koji su tristo kilometara udaljeni od područja na kojem prema navodima Washingtona djeluju te snage.

Rusija, tvrdi Ministarstvo obrane, obavještava koaliciju predvođenu SAD-om o metama koje namjerava bombardirati.

(Agencije)

Share This Article