Nastavljene žestoke borbe u Falluji

sanel
By sanel

Nastavljene su borbe za potpuno preuzimanje Falluje u Iraku, a vojni izvori su potvrdili da je više od tristo iračkih vojnika i saveznika ubijeno u protekla dva dana. Navode i da je ubijeno više od petsto pripadnika ISIL-a, koji i dalje kontroliše mnoge dijelove grada.

Bitka za Falluju je sada postala žestoka borba za svaku ulicu. Iračke snage su zauzele više dijelova grada. A područja koja su i dalje pod kontrolom ISIL-a bombarduju se sa zemlje i iz zraka. Međutim, borci ISIL-a i dalje pružaju jak otpor.

Iračani proslavljaju svaku pobjedu bez obzira na njenu važnost. Zauzeli su glavnu gradsku bolnicu u Falluji. Pod kontrolom iračkih snaga nalazi se i gradski stadion.

“Hvala Bogu, oslobodili smo stadion. Naši vojnici i dalje napreduju, dok se neprijateljske linije ruše. Pretrpjeli su značajne gubitke, mnogi od njihovih vođa su ubijeni, kampovi su im uništeni. Presudnu ulogu imale su iračka i koalicijska avijacija. Zračni udari su pomogli našim vojnicima da napreduju”, rekao je Jaleel Abdulridha Al-Shureifi, irački general.

Ali, napredak na bojnom polju ostvaren je uz velike ljudske žrtve. Više od tri stotine iračkih vojnika i saveznika iz šiitskih milicija ubijeno je u posljednja dva dana. S druge strane, irački vojni izvori kažu da su ubili blizu petsto boraca ISIL-a.

Osvojena područja treba zadržati

Osim za Falluju, iračke snage se bore sa ISIL-om i na drugim područjima. Pred iračkim snagama je novi izazov. Osigurati područja preuzeta od ISIL-a.

Iračke snage otkrivaju da je zadržati neko područje mnogo teže nego ga zauzeti. ISIL kao propagandu pokazuje snimke napada na iračke snage u Ramadiju gradu nad kojim je ta grupa izgubila kontrolu početkom godine.

Višemjesečne borbe ostavile su teške posljedice i na iračke civile. Prema međunarodnim humanitarnim organizacijama i UN-u, više od tri miliona Iračana bilo je prisiljeno napustiti domove u posljednjih nekoliko mjeseci. To ne uključuje stotine hiljada osoba koje se nalaze pod opsadom, poput onih u Falluji koji su odsječeni mjesecima.

“Nakon mjeseci opsade Falluje, u grad i okolina naselja više nisu dopremane osnovne životne namirnice. Nestalo je hrane i lijekova. Ljudi su bili prisiljeni jesti trule datule, hranu za životinje te koristiti vodu iz rijeke koja nije za piće”, kazao je Karl Schembri iz norveške humanitarne agencije.

Iračani koji su se zatekli na linijama fronta izgubili su sve što su imali. Za njih je obnova života veliki izazov, kao i vojni poraz grupe ISIL.

(AJB)

Share This Article