“One su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća”

sanel
By sanel

Priredio: mr. Elvedin Pezić

Govoreći o propisima posta, Uzvišeni Allah navodi da je muslimanima dopušteno da se u noćima mjeseca ramazana intimno sastaju sa svojim suprugama, a potom  to pojašnjava riječima: “One su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća”, ukazujući na blizinu i srodnost muža i žene, ističući da su jedno drugom odjeća, tj. da su supruge odjeća muževima, a muževi odjeća suprugama.

Ova kur’anska metafora sadrži toliko skrivenih značenja o kojima bismo trebali da razmišljamo učeći ovaj ajet.

  1. Pokrivanje

Uzvišeni Allah stvorio je za ljude odjeću da njome pokriju svoja tijela, stidne dijelove tijela, a u ovom ajetu spominje se da su supružnici jedno drugom odjeća, pa bi tako i trebalo da bude u svakodnevnom životu. To, zapravo, znači da njihov brak treba da bude harmoničan, da su jedno drugom zaštita i pokrivač, da jedno drugo potpomažu u dobru i da jedno drugom sakrivaju nedostatke baš kao što odjeća sakriva nedostatke na tijelu, a nikako da jedno drugom odmažu i sramote šireći nedostatke svog supružnika. Tokom bračnog života čovjek će od svoga supružnika vidjeti mnogo nedostataka, pa bi, shodno ovom ajetu, trebali da se međusobno pomažu, upotpunjavaju, a i sakrivaju i ne šire nedostatke i mahane jedno drugog.

  1. Zaštita

Kao što čovjek odjećom čuva svoje tijelo od vrućine i hladnoće, isto tako, ako ne i više od toga, supružnici bi trebali da paze i da budu zaštita jedno drugom. Ima li nešto ljepše od toga da supružnici štite jedno drugo? Supružnici moraju shvatiti da su oni jedno drugom najpreči i da nikome ne treba da dopuste da se miješa u njihov brak, bez obzira o kome se radilo. Jedan od načina međusobne zaštite supružnika jeste i savjetovanje, i čuvanje da neko od supružnika ne padne u haram.

  1. Udobnost

Kao što na čovjeka veliki trag ostavlja njegova odjeća, pa ako je ugodna i prikladna, i on se osjeća ugodno, za razliku od neudobne i tijesne odjeće u kojoj se  osjeća nelagodno, isto tako je i sa supružnicima. Jedno drugom umnogome utječu na raspoloženje, pa bi stoga supružnici trebali maksimalno da se potrude da se njihov partner pored njih osjeća udobno, lagodno, opušteno, baš kao što se neko osjeća lijepo i lagodno u odgovarajućoj odjeći.

  1. Ljepota

Čovjek ne nosi odjeću samo da bi pokrio svoja stidna mjesta, već je nosi da bi se uljepšao. Pa tako je i sa supružnicima: jedno drugo uljepšavaju, kako u društvu tako i u svom domu. Supružnici bi trebali tokom života da se upotpunjuju, da jedno drugo predstavljaju u lijepom svjetlu. A kada su u pitanju lični nedostaci, treba da se međusobno nadograđuju i savjetuju.

  1. Prilagodba

Ako odjeća nije adekvatna, ona se može malo i prepraviti i prilagoditi ljudskom tijelu, pa će tada koristi onome ko je nosi. Tako je i sa supružnicima: treba da budu spremni da se prilagode jedno drugome, kako bi lađa njihovog braka mirno i spokojno plovila i doplovila do svoga odredišta. Kao što čovjek ponekad može da nosi odjeću koja nije odgovarajuća: tijesna, široka ili duga, isto tako je i sa supružnicima – oni mogu živjeti i da se jedno drugom ne prilagode, ali je mnogo ljepše i lagodnije kada čovjek prilagodi sebi odjeću, pa isto tako i supružnici kada se jedno drugome prilagode.

  1. Priljubljenost

Kao što je čovjekova odjeća priljubljena uz njegovo tijelo, isti takav trebao bi da bude odnos supružnika, da njihova tijela postanu kao jedno tijelo, u međusobnoj ljubavi, šali, opuštenosti i uživanju. Kao što ne postoji ništa između čovjeka i njegove odjeće, isto tako ne bi trebalo da bude ništa između supružnika, oni su jedno drugome najbliži i najpreči.

  1. Adekvatnost

Razuman čovjek, znajući da se odjeća ne kupuje svakodnevno, pazi prilikom kupovine kakvu će odjeću kupiti. Isto tako i supružnici, prije nego što stupe u brak, treba dobro da paze koga će izabrati za budućeg supružnika.

  1. Strpljenje

Koliko se puta svakom od nas desilo da je određeno vrijeme trpio nešto od odjeće na sebi, nešto što mu nije odgovaralo, ali je to trpio jer u datom momentu nije mogao bez toga. Tako je i sa supružnicima: u toku svoga života ponekada moraju i osaburiti na određenu pojavu kod svoga supružnika, koja im ne sviđa. Pošto su ljudi različiti i nemoguće je naći dvije osobe da potpuno jedna drugoj odgovaraju, uz malo sabura, kompromisa i dobre volje može se postići bračna harmonija.

Ovo su samo neke od koristi koje možemo uzeti iz ove divne kur’anske metafore.

Doboko sam ubijeđen u to da, kada bi se sakupili svi najveći retoričari svijeta, ne bi mogli ni izbliza na ovako jednostavan i kratak način pojasniti vezu između supružnika.

Share This Article