Zvaničnici State Departmenta za napad na Assada

sanel
By sanel

Više od 50 zvaničnika State Departmenta potpisalo je interni dokument koji oštro kritizira američku politiku u Siriji te poziva na zračne udare na Vladu Bashara al-Assada kako bi se zaustavilo njegovo uporno kršenje primirja.

“Racionalno je preduzeti korake da bi se prekinulo krvoproliće i patnja u Siriji, nakon petogodišnjeg brutalnog rata. Status quo u Siriji ne može opstati”, navodi se u dokumentu u koji je uvid imao New York Times.

Dopis je potpisao 51 srednje do visokopozicioniranih službenika State Departmenta uključenih u savjetovanje o Siriji.

Rusi bombarduju pobunjenike

U dopisu se poziva na ciljane napade na Sirijsku vladu u svjetlu nedavnog kolapsa primirja dogovorenog ranije ove godine, objavio je Wall Street Journal.

Napadi bi predstavljali veliku promjenu u dugotrajnoj politici Obamine administracije koja nije direktno intervenirala u sirijskom građanskom ratu, iako je pozivala na političku tranziciju i njegov odlazak.

Dokument je isplivao u vrijeme kada su ruske snage bombardovale pobunjeničke snage u Siriji koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, javlja AFP.

Jedan američki zvaničnik, koji nije potpisao dokument, ali ga je pročitao, rekao je za Reuters kako će Bijela kuća ostati protiv dublje američke vojne uključenosti u sirijski sukob.

Dodao je da teško da će taj dopis to promijeniti ili odvratiti fokus predsjednika Baracka Obame od borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

(Agencije)

Share This Article