UAE: Rat za naše trupe u Jemenu je završen

sanel
By sanel

Ujedinjeni Arapski Emirati su saopćili da je “rat završen“ za njihove trupe u Jemenu, ali da će one možda ostati tamo zbog “protivterorističkih operacija“.

Prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, najavio je to na Twitteru.

Citirao je Anwara Gargasha, ministra vanjskih poslova UAE-a, koji je kazao da je rat za trupe te zemlje u Jemenu završen.

Njegov komentar na arapskom jeziku ima drugačije značenje od onog na engleskom. Na arapskom je napisao “da je rat praktično završen“.

Iz izjave na arapskom se nije moglo vidjeti hoće li trupe te zemlje ostati u toj državi u kojoj djeluju u provinciji Hadramawt i gradu Adenu.

Podrška Jemencima

Glasnogovornik koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, nije se odmah oglasio povodom komentara.

Gargash je branio odluku UAE-a da se uključi u rat u Jemenu, kazavši da su sve političke mjere u toj zemlji bile iscrpljene i da su iransko miješanje u rat i podrška Husima zahtijevali odlučnu akciju.

Koalicija je optužila Iran da podržava Huse, dok ta država tvrdi da im je samo davala političku podršku.

Gargash je držao govor u kraljevskom medžlisu u okviru noćnih predavanja koja se održavaju tokom ramazana.

Kazao je da su Ujedinjeni Arapski Emirati nadzirali političke dogovore u toj zemlji i osnaživali Jemence u oslobođenim područjima.

Ujedinjeni Arapski Emirati su bili među najaktivnijim članovima arapske koalicije koja je intervenisala u Jemenu da bi pomogla međunarodno priznatoj Jemenskoj vladi u borbi protiv pobunjenika Husa.

Pobunjenici još kontrolišu glavni grad Sana’u i veliki dio sjevernog Jemena.

Jemenski sigurnosni zvaničnici su kazali za AP da emiratske trupe još čuvaju aerodrom i predsjedničku palaču u Adenu, odakle djeluje vlada prognanog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

(Agencije)

Share This Article