Iračka Vlada istražuje zločine kod Falluje

sanel
By sanel

Iračka Vlada najavila je hitnu i detaljnu istragu ratnih zločina kod Falluje. Ta reakcija je uslijedila nakon što su pokrajinske vlasti objavile izvještaj u kojem se navodi kako su pripadnici šiitskih milicija ubili više desetaka sunitskih stanovnika koji su pobjegli iz grada pod kontrolom oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Iračke snage dopremaju nova pojačanja oko Falluje, potpomognute paravojnim jedinicama napreduju sporo, ali stežu obruč oko grada. Stanovništvo ima težak izbor – ostati u gradu koji je svakodnevno izložen bombardiranju ili, uprkos zabrani izlaska koju je nametnuo ISIL, pokušati pronaći izlaz i izložiti se milicijama koje u njima vide neprijatelja.

„Potvrdili smo smrt 49 osoba. Među njima su i tri čiji identitet nismo uspjeli utvrditi. Nastavljamo istragu i moguće je da će ova brojka rasti. Nestala su 643 stanovnika Falluje nakon što su se predali jednoj od jedinica Narodnih mobilizacijskih snaga“, kaže Suhaib al-Rawi, guverner pokrajine Anbar.

U Falluji je sve manje hrane i lijekova, te je sve veći broj onih koji traže način da napuste grad uprkos ograničenjima koje je postavio ISIL. One koji uspiju izaći, humanitarne organizacije smještaju u kampove u blizini grada. Humanitarne organizacije procjenjuju kako je od početka bitke, grad uspjelo napustiti više od 27.000 stanovnika. Ipak, procjenjuje se i da je u gradu ostalo i blizu 90.000 civila.

„ISIL nam nije dao ni hranu ni lijekove. Ništa nismo dobili od njih, samo su nam donijeli smrt i razaranje. Mnogi ljudi su ubijeni u bombardiraju ili su umrli od gladi. Mislim da oni koji su ostali u Falluji neće preživjeti“, govori Noor, izbjeglica iz ovog grada.

Brojne borbe

Iračke snage zauzele su teritorije u blizini zračne baze Habbaniyah kao i najveću četvrt u Falluji, nakon povlačenja boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). ISIL se povukao i s dijela teritorije u provinciji Ninivi, u blizini Mosula.

Osvajanje najvećeg naselja u Falluji, Kvarta mučenika, otvorilo je put za napade na položaje ISIL-a u centru grada. Vojni izvori navode da je u Falluji, drugom najvećem gradu u Iraku pod kontrolom ISIL-a, u dva napada snaga pripadnika te grupe poginulo trideset pripadnika milicije Narodne mobilizacije.

Stotine porodica uspjele su napustiti Falluju, navodi vojska, dodajući da je uspjela osigurati ‘siguran izlaz’ civilima iz jugozapadnog dijela grada.

Borbe se vode i oko Mosula, iračke prijestolnice grupe ISIL. Reporter Al Jazeere navodi da su snage iračke vojske zauzele područja u oblasti Makhmur, južno od Mosula. U toj akciji presječena je komunikacija između naselja na južnoj obali rijeke Tigris sa ostatkom teritorije koju kontrolira ISIL.

Napad na oblast Makhmour izveden je uz topničku podršku američkih snaga, zbog čega su civili napustili tu oblast prema unutrašnjosti Ninive.

Policijski izvori u provinciji Salah al-Din saopćili su da su se iračke oklopne snage uputile ka posljednjim uporištima ISIL-a u toj provinciji.

Izvori dodaju da će se te snage sastati s jedinicama iračke vojske iz Makhmura i Ninive, kako bi krenuli u konačno osvajanje Mosula.

Tri kampa

Svi evakuirani iz Falluje smješteni su u tri kampa u susjednim regijama koje kontroliraju snage odane Iračkoj vladi u Bagdadu, dodaje zvaničnik Ministarstva Muhammed Rashid.

U zajedničkom izvještaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navodi se da je 50.000 civila ostalo u Falluji koja je poprište sukoba između iračkih snaga i boraca ISIL-a.

Falluja je pod kontrolom ISIL-a od ljeta 2014. godine, a nakon Mosula to je najveći irački grad koji je trenutno pod kontrolom te grupe. Grad uglavnom naseljavaju suniti.

(AJB)

Share This Article