Iračke snage osvojile najveću četvrt u Falluji

sanel
By sanel

Iračke snage zauzele su teritorije u blizini zračne baze Habbaniyah kao i najveću četvrt u Falluji, nakon povlačenja boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). ISIL se povukao i s dijela teritorije u provinciji Ninivi, u blizini Mosula.

Osvajanje najvećeg naselja u Falluji, Kvarta mučenika, otvorilo je put za napade na položaje ISIL-a u centru grada. Vojni izvori navode da je u Falluji, drugom najvećem gradu u Iraku pod kontrolom ISIL-a, u dva napada snaga pripadnika te grupe poginulo trideset pripadnika milicije Narodne mobilizacije.

Zarobljeni stanovnici Falluje

Stotine porodica uspjele su napustiti Falluju, navodi vojska, dodajući da je uspjela osigurati ‘siguran izlaz’ civilima iz jugozapadnog dijela grada.

Borbe se vode i oko Mosula, iračke prijestolnice grupe ISIL. Reporter Al Jazeere navodi da su snage iračke vojske zauzele područja u oblasti Makhmur, južno od Mosula. U toj akciji presječena je komunikacija između naselja na južnoj obali rijeke Tigris sa ostatkom teritorije koju kontrolira ISIL.

Napad na oblast Makhmour izveden je uz topničku podršku američkih snaga, zbog čega su civili napustili tu oblast prema unutrašnjosti Ninive.

Policijski izvori u provinciji Salah al-Din saopćili su da su se iračke oklopne snage uputile ka posljednjim uporištima ISIL-a u toj provinciji.

Izvori dodaju da će se te snage sastati s jedinicama iračke vojske iz Makhmura i Ninive, kako bi krenuli u konačno osvajanje Mosula.

Zločini prema civilima

U međuvremenu, guverner provincije Anbar kazao je da su šiitske milicije ubile 49 civila koji su pobjegli iz Falluje, dodajući da su stotine porodica uspjele iz tog grada pobjeći na sigurne teritorije.

Suhaib al-Rawi je na konferenciji za novinare kazao da se 643 osobe izbjegle iz grada pod kontrolom ISIL-a vode kao nestale nakon što su se predale jedinicama Narodne mobilizacije.

Iračko ministarstvo za migracije saopćilo je da je od početka operacije do sada iz tog grada u područja pod kontrolom iračkih snaga izbjeglo 3.708 porodica.

Svi evakuirani smješteni su u tri kampa u susjednim regijama koje kontroliraju snage odane Iračkoj vladi u Bagdadu, dodaje zvaničnik Ministarstva Muhammed Rashid.

U zajedničkom izvještaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) navodi se da je 50.000 civila ostalo u Falluji koja je poprište sukoba između iračkih snaga i boraca ISIL-a.

Falluja je pod kontrolom ISIL-a od ljeta 2014. godine, a nakon Mosula to je najveći irački grad koji je trenutno pod kontrolom te grupe. Grad uglavnom naseljavaju suniti.

(Agencije)

Share This Article