Ubijeni oslobođeni Gaddafijevi lojalisti

sanel
By sanel

Beživotna tijela najmanje 12 lojalista bivšeg libijskog lidera Muammara Gaddafija su pronađena u Tripoliju, nekoliko dana nakon što su pušteni iz zatvora.

Žrtve su bile dio grupe koja je bila zatočena u zatvoru al-Ruwaimi, potvrdio je glavni tužilac glavnog grada Libije.

Libijska međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) je objavila saopćenje u kojem osuđuje ubistva i naređuje istragu.

Omar Turbi, bivši savjetnik libijske vlade, kazao je da nije iznenađen ubistvima s obzirom na pogoršanje situacije u državi.

“Libija je postala zemlja bezakonja. Nema funkcionalnog sistema sigurnosti, nema funkcionalnog pravnog sistema”, rekao je Turbi za Al Jazeeru.

“Tužan je dan za Libiju kad su ubijeni ljudi kojim se već sudilo i za koje je jasno utvrđeno da su bili nedužni. Nije bilo dokaza za stvari za koje su bili optuženi”.

Iako su neki Gaddafijevi lojalisti odgovorni za počinjene zločine, kazao je on, način na koji je ovih 12 muškaraca izgubilo život je nepravedan.

Do ubistava je došlo u vrijeme žestokih borbi za kontrolu nad Gaddafijem rodnim gradom, Sirtom.

Borbe protiv ISIL-a

Snage lojalne Vladi su kazale da su ponovno zauzele i luku i aerodrom u Sirtu, koje su držali pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant. U toj akciji su natjerali borce ISIL-a na prvo povlačenje u više od dvije godine.

Državne snage su rekle da su ostvarile značajan napredak nakon više sedmica zračnih udara, granatiranja i uličnih borbi.

“ISIL je naviknut da koristi vlastitu strategiju, ali je tome kraj. Sada su iscrpljeni. Borimo se protiv ISIL-a na isti način kako smo se borili protiv prethodnog režima”, rekao je Al Jazeeri Ali bin Gharbiya, zapovjednik snaga GNA.

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Martin Kobler napisao je u subotu na Twitteru da je “impresionira brzim napretkom” libijskih snaga.

Gubitak Sirta bi mogao biti veliki udarac za ISIL, koji je već izgubio teritorije u Siriji i Iraku.

“Oslobodit ćemo Sirt o ISIL-a i njihovog terorizma. Očistit ćemo cijelu Libiju i porazit ćemo svakog ko nam se suprotstavi u našoj zemlji”, rekao je Omar Rhaal, borac GNA.

Strane obavještajne službe procjenjuju da ISIL ima 5.000 boraca u Libiji, ali je nepoznato s kakvim snagama raspolaže u Sirtu, gradu koji kontroliraju od juna 2015.

Značajno napredovanje

Od početka operacije za zauzimanje grada 12. maja je ubijeno ukupno 137 boraca snaga koje podržava UN, a 500 ih je ranjeno, kazao je medicinski zvaničnik iz grada Misrate.

George Joffe, predavač na Univerzitetu Cambridge, rekao je da bi povlačenje ISIL-a u Libiji moglo dovesti do formiranja nove libijske vojske.

“To znači da je nova Vlada u Tripoliju stekla kredibilitet”, rekao je on Al Jazeeri.

“Znamo da su druge dvije milicije na istoku odlučile da se pristupe milicijama u Misrati, a tamo sada vidimo nukleus snaga koje bi mogle formirati novu libijsku vojsku”.

Nakon pada Gaddafijevog režima 2011. zemlja je u rasulu.

ISIL je uspio da napreduje u političkom i sigurnosnom vakuumu. GNA pokušava da ujedini brojne libijske frakcije.

(AJB)

Share This Article