Iran: 132 uhapšenih zbog nemorala

sanel
By sanel

Iranska policija je uhapsila 132 osobe, među kojima nekoliko biseksualaca, okupljenih na proslavi kojom su kršili zakone Irana, javila je novinska agencija koja je u nadležnosti sudskih vlasti.

Prema portalu Mizanonline koja se poziva na policiju, 40 muškaraca i 30 žena je uhipšeno u restoranu u predgrađu Teherana, među kojima je 26 muškaraca i šest žena pilo alkohol.

“Šest biseksualca je identificirano među uhapšenima”, navodi taj izvor, kako prenosi Hina.

Osim toga “62 muškaraca i žena je uhipšeno na jednoj drugoj proslavi” na jugu zemlje, navodi Mizanonline ne preciziravši datum.

Ta hapšenja se događaju nekoliko dana nakon što je tridesetak mladih, koji su sudjelovali na večeri na kojoj se pio alkohol, na sjeveru Irana, uhapšeno i osuđeno na 99 udaraca bičem svaki, što je kazna koja je odmah primijenjena.

Uhićenja zbog nemorala sve više

U maju je iransko pravosuđe objavilo hapšenje osam osoba optuženih za slušanje “opscene” glazbe na satelitskoj tv postaji baziranoj u inozemstvu, kao i hapšenje osam osoba povezanih s modnim krugovima optuženih za širenje anti-islamske kulture, posebice objavljivanje fotografija žena koje ne nose marame na društvenoj mreži Instagram.

Sve je više takvih hapšenja u Iranu, iako predsjednik Hassan Rouhani pokušava omogućiti više socijalne i kulturne slobode.

U aprilu je šef policije Teherana najavio raspoređivanje 7.000 policajca u Teheranu u borbi protiv nemorala.

(Agencije)

Share This Article