Zaoštravanje odnosa: Turska povukla svog ambasadora iz Njemačke

sanel
By sanel

Nakon što je njemački Bundestag jednoglasno izglasao rezoluciju kojom masakr nad Armenima 1915. godine priznaje kao genocid koji su počinili Turci, zvanična Ankara opozvala je svog ambasadora u toj zemlji.

Opozvan je turski ambasador Huseyin Avni Karslioglu, a brojni turski političari upozorili su Njemačku da će ova rezolucija dovesti do zatezanja odnosa između dviju zemalja.

Podsjetimo, Bundestag je danas izglasao rezoluciju koja se odnosi na masovna ubistva Armenaca u Prvom svjetskom ratu počinjena za vrijeme gašenja Osmanskog carstva.

Istovremeno, u Berlinu se danas održava protest protiv ove odluke, a demonstranti uz turske zastave nose i transparent na kojem piše: “Nürnbeng kaže: Bundestag nije tribunal”.

Dokument na pet strana u kojem se poziva na “komemoraciju žrtvama genocida u Armeniji i drugim kršćanskim manjinama tokom 1915. i 1916. godine” dobio je punu podršku u donjem domu njemačkog parlamenta.

Njemačka vlada je termin genocid oduvijek odbijala opisujući ova ubistva kao masakr i protjerivanje milion i po Armenaca i kršćanskih manjina. Članovi komisije za vanjske odnose turskog parlamenta u saopćenju su snažno osudili i odbacili ovaj “pokušaj falsifikovanja historijskih činjenica o događajima iz 1915. godine”, tvrdeći da su “u suprotnosti s međunarodnom i evropskom praksom”.

(Klix.ba)

Share This Article