Izrael buldožerima ruši kuće beduina

sanel
By sanel

Dok diplomati svjetskih sila pokušavaju pokrenuti izraelsko-palestinske mirovne pregovore, Izrael na okupiranoj Zapadnoj obali nastavlja rušiti palestinske kuće.

Početkom sedmice, porodica Mazara’a jedva je uspjela spakirati najpotrebnije pred izraelskim buldožerima.

“Sin mi je primio obavijest o uništenju kuće. Ja nisam”, kazala je beduinka Mariam Mazara’a.

Svejedno su nam sve uništili pod izgovorom da se ovdje ne mogu praviti montažne kuće.

Ovo je već drugi put da porodica Mazara ostaje bez doma.

Izraelske vlasti kažu kako nisu imali dozvolu za gradnju i da se na ovom području ne smiju graditi montažne kuće, koje je tim ljudima omogućila Evropska unija.

“Izraelsko naselje je izgrađeno nelegalno, na palestinskoj zemlji. No, uprkos tome, svake godine sve više raste. Tu sada živi više od 30.000 ljudi. S druge strane, Palestinci koji su ovdje rođeni ne mogu dobiti dozvolu za gradnju u ovom području”, izvještava Hoda Abdel-Hamid, reporterka Al Jazeere.

To je takozvana Zona C okupirane Zapadne obale. Ovaj dio palestinske zemlje ostao je pod punom izraelskom civilnom i vojnom kontrolom. To izraelskoj vojsci omogućava da ruši kuće.

Širenje naselja

Prema podacima UN-a, u 2016. godini uništena je 591 palestinska kuća.

U međuvremenu, nelegalna izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali stalno se šire. Izrael ne želi promijeniti status quo.

“Status quo omogućava Izraelu da lagano gradi naselja. Iako cijeli svijet govori o brzom širenju izraelskih naselja, ona se šire sve samo ne brzo. Međutim, isto je tako istina da gradnja ne prestaje, a da se prostor za neku eventualnu palestinsku državu sve više smanjuje”, kaže Rafael Ahren, urednik lista Times of Israel.

Palestinci zahtijevaju da se gradnja naselja u potpunosti zaustavi.

“U potpunosti se slažem sa svojim sunarodnicima koji traže da se pregovori ne vode sve dok traje gradnja izraelskih naselja na palestinskoj zemlji”, kazao je Saeb Erekat, generalni sekretar PLO-a.

Diplomate u Parizu nastoje oživjeti mirovni proces.

A za to vrijeme, oni koji žive pod okupacijom ne vjeruju da im ti pregovori mogu poboljšati život.

“Šta da radimo? Dvije države nikad neće biti uspostavljene”, kaže Hassan Mazara’a i dodaje: “Oni ne idu nigdje, a mi ostajemo na svojoj zemlji. Nema drugog izbora.”

Beduini obnavljaju svoju kuću. Ovaj put koriste drvo i metal, svjesni da i ta kuća može biti uništena.

(AJ Balkans)

Share This Article