Nova ISIL-ova kontraofanziva kod Halepa

sanel
By sanel

Turska artiljerija gađa položaje Islamske države Irak i Levant sa druge strane granice, ali ne uspijeva zaustaviti napredovanje te naoružane grupe.
Borci oružane skupine Islamska država Irak i Levant zauzeli su neka područja u blizini grada Halepa u Siriji, nedaleko od granice s Turskom. Prema procjenama organizacije Liječnici bez granica, oko 100.000 ljudi blokirano je između turske granice na sjeveru i juga, na kojem se vode borbe.

Dok tursko topništvo gađa položaje ISIL-a s druge strane granice, to ne uspijeva zaustaviti napredovanje te naoružane skupine.

“Na liniji fronte često se mogu vidjeti stubovi dima. Jedan od njih je nastao nakon što je opozicija uspjela uništiti ISIL-ov automobil bombu. To je dobar pokazatelj koliko su borbe koje se vode blizu granice”, javila je Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker.

ISIL je uspio zauzeti nekoliko sela koje su na tom području dosad držale snage Slobodne sirijske vojske. Tako je područje pod kontrolom pobunjenika presječeno na dvoje, a gradovi Marea i Azaz ostali su u okruženju. Liječnici bez granica evakuirali su svoju bolnicu u Azazu, jer se borbe približavaju.

U okruženju 100.000 civila

ISIL je objavio snimke svoje ofenzive nakon što je zauzeo teritorije duž granice s Turskom, nakon što su koalicija predvođena SAD-om i sirijska opozicija krenuli u ofenzivu prema Raqqi, glavnom uporištu ISIL-a.

Na terenu su i američke specijalne snage. SAD ističe kako je glavni cilj operacije čišćenje 98 kilometara dugačkog pograničnog područja od pripadnika ISIL-a. Usprkos tome, ta naoružana skupina uspijeva zauzeti nova područja.

Više od 100.000 civila našlo se u okruženju, a granica s Turskom i dalje je zatvorena.

(AJB)

Share This Article