Postojeći broj Bošnjaka u RS-u nekima ne odgovara

sanel
By sanel

Postoje brojni motivi kada je u pitanju politizacija koja dolazi iz RS-a s ciljem da se ne objavi pravi broj stanovnika, posebno Bošnjaka u RS-u jer podaci pokazuju da je Bošnjaka negdje između 13 i 14 procenata, a to onima koju su planirali da ne bude toliko Bošnjaka u RS-u ne odgovara, istako je u Dnevniku TV1 Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.
“Radi se o najprizemnoj politizaciji jednog procesa koji treba da bude priveden kraju u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva”, ističe Džaferović govoreći o opstrukcijama iz RS-a u pogledu objave rezulatata popisa.

Mišljenja je da postoje različiti motivi za takve stavove iz RS-a.

“Postoje brojni motivi kada je u pitanju politizacija koja dolazi iz RS-a s ciljem da se ne objavi pravi broj stanovnika, posebno Bošnjaka u RS-u jer podaci pokazuju da je Bošnjaka negdje između 13 i 14 procenata a to onima koju su planirali da ne bude toliko Bošnjaka u RS-u ne odgovara”, smatra Džaferović.

Prebacivanje težišta problema

Stavovi iz RS-a koji kažu da se 126 hiljada stanovnika mogu uračunati u rezidentno stanovništvo, ali da se ne mogu popisati po etničkom principu, mišljenja je, osnovni su razlog politizacije.

“To je pokuašaj da se težište problema u RS-u, prije svega ekonomska kriza, prebaci na teren politizacije i da se izbjegne vlastita odgovornost”, kaže Džaferović.

Govoreći o sjednici Predstavničkog doma koja se sazvana na inicijativu srpskih poslanika u povodu rasprave oko popisa, Džaferović je istakao Parlament i Vijeće ministara kada je u pitanju proces obrade i objave rezultata nemaju ingerencije.

“I ta sjednica je sazvana na tragu politizacije o kojoj sam govorio. To je pokušaj kluba SNSD-a da Savez za promjene dovede u jednu nezgodnu situaciju. Predsjedavajući Doma ima obavezu da zakaže sjednicu kada stigne zahtjev od najmanje pet delegata“, naglašava on.

Međutim, Džaferović smatra da nije postojala opravdanost za sazivanje sjednice.

“Mislim da predsjedavajući nije dobro procijenio, on ima jedan elementa to jest broj potpisa za zakazivanje sjednice ali nema drugi uvjet to jest opravdanost zakazivanja te sjednice i to će biti uzaludno potrošena sredstva za sjednicu“, pojašnjava on.

Važno je istaći, dodaje Džaferović, da direktor Agencije za statistiku ima pravo da donese odluku u skladu sa Zakonom o popisu. To je potpuno jasno, smatra Džaferović.

“Bilo kakva odluka Predstavničkog doma može da predstavlja uplitanje u rad organa uprave, to jeste u rad Agencije za statistku”, upozorava on.

Popis će se završiti onako kako su stvari započele. Jučer je direktor EUROSTAT-a boravio u BiH i potvrdio da je direktor Agencije donio odluku u skladu sa Zakonom o popisu, zaključio je Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

(Vijesti.ba)

 

Share This Article