UN: Smrt od gladi prijeti civilima u Siriji

sanel
By sanel

Za brojne civile u Siriji postoji rizik da će umrijeti od gladi ako humanitarna pomoć brzo ne stigne u nekoliko mjesta, rekao  je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura.

“Ima veliki broj civila za koje trenutno postoji rizik da će umrijeti od gladi, a to su sirijski civili”, rekao je medijima De Mistura, posebno navodeći mjesta Daraya i Muadamiya, u blizini Damaska, pod opsadom Vladinih snaga i Kefraya i Fua, pod opsadom opozicijskih snaga, prenosi Fena.

Postoje vjerodostojni izvještaji prema kojima u regiji Muadamiya djeca počinju da pate od teške pothranjenosti, dodao je on nakon sastanka u Ženevi, Radne grupe o pristupu humanitarne pomoći u Siriji.

Specijalni izaslanik je kazao da UN treba garancije za sigurnost da bi pristupio ispuštanju pomoći putem aviona.

Sa svoje strane, Jan Egeland, koji upravlja Radnom grupom o humanitarnom pristupu, objasnio je da je u maju bilo moguće distribuirati samo malu količinu humanitarne pomoći.

Dio pomoći

Od milion ljudi za koje su se Ujedinjeni narodi nadali da će dobiti humanitarnu pomoć u maju kopnenim putem, samo 160.000 je dobilo, rekao je sa žaljenjem Egeland.

“Čak i u mjestima u kojima imamo saglasnost vlade, susreli smo se s bezbrojnim problemima da bismo stigli i u druga mjesta gdje smo imali uvjetne sporazume kao u Darayi i Doumi, uporištu pobunjenika pod opsadom. Nismo mogli stići do svih ljudi”, nastavio je on.

UN nije bio u poziciji da pomogne ljudima u Al-Waeru, pobunjeničkoj  četvrti grada Homsa. Prema Egelandu, “situacija je strašno kritična” u Madayi.

Mirovni pregovori o Siriji mogli bi biti odgođeni. Diplomati su obavijestili da je izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura rekao Vijeću sigurnosti da on “ne planira nove pregovore prije dvije do tri sedmice”.

Prekid vatre

Staffan de Mistura je Vijeću putem videokonferencije naglasio da prvo treba postići napredak u primjeni prekida vatre i isporuci humanitarne pomoći prije nego što se nastave pregovori između vlade i oružane opozicije.

I dalje, prema diplomatima,  Staffan de Mistura je napomenuo da je generalno nivo sukoba opao, ali da na brojnim mjestima prekid neprijateljstava zvanično uspostavljen krajem februara postoji samo na papiru.

Dvije sesije intersirijskih indirektnih pregovora su održane u Ženevi pod okriljem UN-a. Posljednja u aprilu je prekinuta nakon povlačenja delegacije pobunjenika i nijedna nije dovela do značajnog napretka.

Međunarodna grupa za podršku Siriji (21 zemlja i tri multilateralne organizacije) koja se sastala 17. maja u Beču, kojom kopredsjedavaju Rusija i Sjedinjene Američke Države, nije uspjela utvrditi kalendar za nastavak mirovnih pregovora.

(Agencije)

Share This Article