Ofanziva Kurda na ISIL u Raqqi

sanel
By sanel

Kurdske jedinice na sjeveru Sirije objavile su da su pokrenule veliku vojnu operaciju protiv grupe ISIL.

Vojni savez Demokratske snage Sirije, koji čine kurdske i manjim dijelom arapske vojne grupe, objavio je da je krajni cilj protjerivanje ISIL-a iz grada Raqqe.

Navode da je prva faza vojnih operacija usmjerena na područje sjeverno od grada.

U operaciji učestvuje više hiljada vojnika, a zračnu podršku pružaju im avioni međunarodne koalicije, predvođene SAD-om. Pozivaju i druge jedinice da im se pridruže u borbi protiv ISIL-a.

“Uz učešće svih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF), počinjemo operaciju za oslobađanje sjevernog dijela Raqqe”, citiran je kurdski komandant Rojda Felat na Twitter nalogu SDF-a, prenosi AFP.

Rusija spremna pružiti podršku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je na samitu u Uzbekistanu izjavio da je Moskva spremna da koordiniše napade na snage ISIL-a u Raqqi zajedno sa kurdsko-arapskim savezom i koalicijom na čelu sa SAD-om.

“Kažem sa punom odgovornošću da smo spremni na takvu koordinaciju”, neveo je Lavrov.

Prošlog mjeseca grupa ISIL je proglasila vanredno stanje u Raqqi i saopštila kako očekuje da bi taj grad u Siriji, koji slovi za prijestolnicu grupe, uskoro mogao da se nađe pod opsadom.

Medijski navodi ukazuju da ISIL raspoređuje ljudstvo oko Raqqe i pokušava napraviti zaklon u nekim oblastima i zaštiti potencijalne mete od zračnih udara i kopnenih napada.

(AJB)

Share This Article