Keri potvrdio: Mansur ubijen jer je bio prijetnja po američke snage

sanel
By sanel

Vođa talibana Mula Ahtar Mansur je ubijen u napadu američke bespilotne letelice zato što je predstavljao prijetnju po američke snage, afganistanske civile i mirovne pregovore, potvrdio je danas američki državni sekretar Džon Keri. Dodao je da se Mansur protivio i mirovnim pregovorima.

Talibanski komandant Mula Abdul Rauf potvrdio je jutros da je Mansur ubijen u napadu američkog drona. Rauf je rekao da je Mansur ubijen u petak kasno uveče, u pograničnoj oblasti između Afganistana i Pakistana.

Kancelarija afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija potvrdila je da je napad izveden, ali nije mogla da potvrdi da je Mansur ubijen.

Šef afganistanske vlade Abdulah Abdulah rekao je, međutim, da je Mansur najverovatnije mrtav. Mansur je predvodio talibane nakon što je prošlog ljeta objavljena smrt osnivača tog pokreta, Mule Muhameda Omara.

Mansur, koji je bio Omarov zamjenik, skrivao je njegovu smrt više od dvije godine i u njegovo ime predvodio talibane sve dok afganistanska vlada nije objelodanila da je Omar mrtav.

(Agencije)

Share This Article