Yildirim umjesto Davutoglua

sanel
By sanel

Zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AKP) i glasnogovornik stranke Omer Celik saopćio je danas u Ankari da je kandidat za stranačkog predsjednika na predstojećem vanrednom kongresu Binali Yildirim, aktuelni ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Republike Turske.
Yildirim je dugogodišnji suradnik predsjednika Erdogana ii jedan je od osnivača vladajuće AK partije.

Trenutno je na dužnosti ministra saobraćaja, pomorstva i komunikacija, u četvrtom mandatu.

Za to vrijeme, Turska je izgradila veći dio brze željeznice, koja je povezala nekoliko centara sa glavnim gradom Turske, i više od 2.000 kilometara autoceste, a u njegovom mandatu izgrađena je i podmorska željeznica (ispod Bosfora) koja spaja evropski i azijski dio Istanbula.

Yildrim je najzaslužniji i za izgradnju trećeg aerodroma u Istanbulu koji će biti jedan od najvećih na svijetu. Općenito se smatra najuspješnijim turskim ministrom u modernoj povijesti i to su ključni argumenti zbog kojih će preuzeti premijersku poziciju nakon povlačenja Ahmeta Davutoglua, koji je inače profesor međunarodnog prava i ne snalazi se pretjerano dobro u ekonomskim temama.

Yildirm je kao član AK Partije u posljednjih četrnaest godina bio zastupnik u nekoliko pokrajinskih parlamenata.

Prije ulaska u politiku, bio je na dužnosti generalnog direktora firme za brzi trajektni prevoz u Istanbulu, u vrijeme kada je sadašnji turski predsjednik bio gradonačelnik tog grada.

Kongres AKP-a će biti održan u nedjelju, 22. maja.Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je početkom maja da podnosi ostavku na mjesto predsjednika AKP-a i time na mjesto predsjednika vlade.

Opozicioni mediji u Turskoj spekulirali su da je Davutoglu smijenjen po izričitoj naredbi predsjednika Erdogana kako bi na premijersku funkciju doveo svoga zeta, Berata Albayraka, što se pokazalo kao providan propagandni spin.

(SB)

Share This Article