Abbas: Novi muzej će “očuvati palestinsko sjećanje”

sanel
By sanel

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas u srijedu je pozdravio otvaranje velikog muzeja na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da će “očuvati pamćenje palestinskog naroda” – uprkos činjenici da nijedan eksponat nije bio spreman za izlaganje.
Palestinski muzej inauguriran je u univerzitetskom mjestu Birzeit u blizini Ramallaha, sjedišta zvaničnih palestinskih institucija na Zapadnoj obali.

Desetine uglednih zvaničnika i poslovnih ljudi prisustvovali su otvaranju muzeja.

– Otvaramo danas palestinski spomenik, Palestinsku muzej, koji će očuvati pamćenje palestinskog naroda i ispričat će njegovu priču – izjavio je Abbas, naglašavajući da je to ključni dio nezavisne države.

– Ono što moramo učiniti je gradnja državnih institucija, i ta država i te institucije izgrađuju se sada, hvala Bogu. Jedino što je ostalo je proglašavanje nezavisnosti, koje ćemo uskoro obaviti, uz Božiju pomoć – kazao je palestinski čelnik.

Abbas radi na zvaničnom priznanju Palestine kao države u Ujedinjenim nacijama, uz ljutite reakcije Izraela.

Muzej, koji su dizajnirali irski i kineski arhitekti, također ima bujne vrtove.

Gradnja je koštala oko 28 miliona dolara, i 95 posto sredstava su finansirali Palestinci, tvrde organizatori.

Ipak, izložba koja je trebala biti otvorena – koja uključuje fotografije Palestinaca širom svijeta – odgođena je i muzej je trenutno prazan.

Organizatori tvrde da su samo inaugurirali zgradu, ne sam muzej – dok bi prva izložba trebala biti otvorena u oktobru.

Ideja za muzej datira iz 1997., četiri godine nakon mirovnog sporazuma iz Osla i smatra se da bi ta institucija teoretski mogla dovesti do nezavisne palestinske države.

Organizatori navode da im je cilj stvoriti mjesto sjećanja na Palestince, koji optužuju Izrael da prekraja istoriju kako bi opravdao svoju politiku – uključujući širenje jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, prenosi AFP.

(FENA)

Share This Article