Dan kada je Tuzla imala pravo na odbranu

sanel
By sanel

Prije tačno 24 godine, 15. maja 1992. godine, legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije.
Tog dana pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja, a 15. maj je postao jedan od najznačajnijih datuma u historiji Tuzle.

Povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa sa pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, na današnji dan prije tačno 24 godine, izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su obezbjeđivali izlazak kolone iz grada.

Prilikom izlaska vojne kolone iz grada sa vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom.

Ni 24 godine kasnije nije utvrđen tačan broj žrtava. Prema podacima Centra za istraživanje ratnih zločina RS-a, tom prilikom su poginula 54 vojnika, dok su 44 ranjena.

S druge strane, prema podacima Fondacije Istina, pravda, pomirenje, poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika iz kolone.

Bivši načelnik stanice Javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić smatra da je ovaj datum od posebnog značaja i interesa za Tuzlu, Tuzlanski kanton, ali i Bosnu i Hercegovinu u cijelosti.

“Iako je rat najgore stanje, Tuzla je ostala u skladu sa pravim civilizacijskim vrijednostima. To se prije svega odnosi na vladavinu zakona i multietničnost, po kojoj je Tuzla na daleko poznata. U situaciji kada su Ujedinjene nacije stavile embargo na uvoz oružja, a građani širom BiH razoružani, ovaj je grad uspio očuvati svoje oružje, kojim su zatim naoružane teritorijalne odbrane Tuzle, Lukavca i Srebrenika”, kaže Bajrić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da općinska, a sada gradska vlast već godinama obilježava ovaj datum kao Dan odbrane Tuzle, i pravno i faktički.

“Protiv ovog datuma se vodi jaka propaganda, dijelom iz Republike Srpske, dijelom iz Srbije, iako se zna da su pripadnici MUP-a BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, postupivši u nužnoj odbrani, odbranili Tuzlu”, kaže Imamović.

Ističe da o ovom datumu treba govoriti i obilježavati ga kako bi bila sačuvana istina, koja je doživjela ugrožavanje, samim suđenjem nekadašnjem pripadniku policije BiH Iliji Jurišiću.

“Na kraju je i Apelacioni sud u Beogradu priznao istinu o 15. maju 1992. u Tuzli. Grad je organizator manifestacije obilježavanja i treba ga staviti u okvire kulturno-historijskog naslijeđa, kako bi sačuvali istinu”, ističe Imamović.

On smatra da ovaj datum treba uvrstiti i u školske udžbenike, kako bi buduće generacije mogle cijeniti značaj pomenutog događaja i istinu o tome šta se dogodilo.

“Naredni korak jeste da u školske programe uđe istina o 15. maju 1992. godine. Kao gradonačelnik Tuzle razočaran sam što ovaj datum nije uvršten u školski program TK. I to će biti moja poruka, jer značaj 15. maja nadrasta samo tuzlanski značaj, to je i bosanskohercegovački značaj”, dodaje prvi čovjek Tuzle.

Srbija je zbog slučaja “Tuzlanska kolona” raspisala međunarodne potjernice za više osoba iz naše zemlje, a prvi je na osnovu takve 2007. godine uhapšen bivši pripadnik policije BiH Ilija Jurišić.

On je nakon dugogodišnje pravne bitke 4. marta ove godine od Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin.

Pored Jurišića, za napad na “Tuzlansku kolonu” Srbija je potjernice raspisala i za ratnim načelnikom Tuzle Selimom Bešlagićem te bivšim načelnikom stanice Javne bezbjednosti Tuzla Mešom Bajrićem, koji od 2007. godine nikada nisu napustili BiH.

Za danas je u Tuzlu najavljen dolazak delegacije iz Republike Srpske skupa sa članovima porodica stradalih na Brčanskoj Malti koji će polaganjem bijelih ruža, paljenjem svijeća i vjerskim obredom obilježiti ovaj dan.

Dva sata kasnije, u čast na poginule i teško ranjene koji su dali svoje živote u odbrani Tuzle 15. maja 1992. godine, predstavnici Grada Tuzle, Vlade TK, boračkih, stranačkih i nevladinih organizacija na spomeniku u ulici Armije BiH položit će cvijeće i odati počast.

(Klix.ba)

Share This Article