Osmanović o popisu stanovništva: Jukić je izabrani direktor i na njemu je da potpiše program obrade

sanel
By sanel

Direktori entitetskih statističkih zavoda na posljednjoj sjednici Centralnog popisnog biroa zaključili su da je usvajanje jedinstvenog programa za obradu podataka u isključivoj nadležnosti direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića , potvrdio je za Klix.ba ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.
“Rekli su da je to isključivo u nadležnosti direktora Agencije za statistiku BiH. Svi su složni da je direktor taj koji treba nakon konsultacija donijeti program. Ne znam zašto on oklijeva”, rekao je Osmanović.

On je potvrdio da je na istoj sjednici Centralnog popisnog biroa zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić predložio direktoru Velimiru Jukića da ovlasti njega i da ću bez problema potpisati jedinstveni program za obradu podataka.

“Tačno je, rekao mu je da ga ovlasti i da će on potpisati. Ipak treba uzeti u obzir i da je izabrani direktor tu i na njemu je da potpiše”, dodaje Osmanović.

Što se tiče potencijalne odgovornosti Vijeća ministara BiH koje je izabralo Jukića za direktora Osmanović ističe da je procedura u vezi s imenovanjem bila jasna.

“Raspisan je javni poziv, on je aplicirao, njega je komisija izabrala i tu nema nikakve priče o odgovornosti. Jedina odgovornost je na direktoru Jukiću jer on mora u skladu sa zakonom i drugim aktima odgovorno obavljati svoju dužnost. Ono za što je nadležan, a to je utvrđivanje programa obrade popisne građe, mora privesti kraju”, kazao je Osmanović.

Na pitanje da li je sva odgovornost u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH na Velimiru Jukiću, ministar Osmanović odgovara da jeste najveća.

“Najbolje bi bilo kada bi se sve moglo donijeti konsenzusom. Ako nije moguće postići konsenzus direktora i njegova dva zamjenika onda taj dio posla mora završiti direktor”, stav je Osmanović.

Isto kao i zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH i Osmanović se slaže da sjednice Centralnog popisnog biroa BiH više nemaju nikakvog smisla i da je zadnja sjednica bila koncipirana na principu “stare ploče”, odnosno ponavljanja već rečenog.

“I ja se slažem s tim. Svi smo iznijeli svoje stavove i više se nema šta reći. Direktor sada insistira da se produži rok za objavu popisa za još pola godine. Ja sam rekao da i to ima smisla ako bi se potpisao program i da nam kažu koliko nam još vremena treba da se obradi popisna građa. Ako je to tri ili četiri mjeseca onda bih mogli ići s tim, ali ako mi produžimo rok pa da se onda opet Centralni popisno biro opet nadmudruje od toga nema govora”, zaključio je Osmanović.

Podsjećamo, direktor Jukić kazao je na posljednjoj sjednici Centralnog popisnog biroa kako se boji potpisati odluke o usvajanju jedinstvenog program za obradu podataka kojim bi konačno bila završena agonije u vezi s objavom popisa stanovništva u BiH.

(Klix.ba)

Share This Article