Reebok povukao patike ‘Izrael 68’

sanel
By sanel

Sportska kompanija Reebok otkazala je plan da lansira posebne patike povodom Dana nezavisnosti Izraela.

“Reebok se želi distancirati od takvog dizajna”, saopćeno je u utorak iz američke centrale proizvođača sportske opreme za portal Electronic Intifada.

Patika je bila planirana kao jednokratna inicijativa jednog našeg klijenta i mi je ne podržavamo.”

Reebok Israel je u ponedjeljak predstavio novi dizajn patika povodom 68. Dana nezavisnosti Izraela, koji se obilježava 12. maja, javili su izraelski mediji.

Taj potez su oštro kritizirale propalestinske organizacije i pojedinci, tvrdeći da “Reebok gazi Palestince patikama ‘Israel 68’.

Pozivi na bojkot

Mnogi korisnici društvenih mreža pozvali su na bojkot proizvoda ove kompanije.

Planirane patike su bile plavo-bijele boje, kao izraelska zastava, a na peti je ispisano “Izrael 68”.

Direktor kompanije u Izraelu Moshe Sinai ranije je pojasnio da će u prodaju biti puštena samo jedna serija povodom proslave, a da su namijenjene kolekcionarima u Izraelu i čitavom svijetu.

Patike su dizajnirane povodom godišnjice izraelske nezavisnosti oblikuju se prema peti osobe koja ih nosi uz pomoć posebne pump tehnologije Reeboka.

Trebale su biti prodavane na aukciji na Dan nezavisnosti preko naloga kompanije na Facebooku.

‘Moć sporta’

Reebok Israel je povukao ranije saopćenje, navodeći da kompanija nema namjeru da dizajnira takav proizvod i da je došlo do nesporazuma između lokalnog distributera i nezavisnog dizajnerskog koncepta.

“Patiku je priredio nezavisni dizajner i trebala je biti predstavljena kao proizvod međunarodnog brenda kompanije”, kazao je glasnogovornik Reebok Israela.

Dodao je da je lokalni dizajner koristio web tehnologiju kompanije koja korisnicima omogućava kreiranje vlastitog dizajna.

Glasnogovornik ističe da Reebok ne dozvoljava da njegova sportska oprema bude politizirana i ne želi distribuirati patike koje se vežu za nacionalne ili državne simbole.

“Reebok vjeruje da sport ima moć ujedinjavanja. Naš glavni prioritet je da inspirira ljude da budu apsolutno najbolji – fizički, mentalno i društveno”, dodaje se u saopćenju.

Pokret ‘Bojkot, neinvestiranje, sankcije’ pozdravio je ovu odluku kompanije.

(Agencije)

Share This Article