Turska će tražiti izručenje Gulena zbog osam krivičnih djela

sanel
By sanel

Tužilaštvo u Ankari okončalo je pripremu dokumenta kojim će biti kompletiran zahtjev za izručenje Fetullaha Gulena, vođe organizacije FETO/PDY iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Tursku.
U dokumentu Tužilaštva nalaze se svi podaci o Gulenu, uključujući njegovu adresu u američkoj Pennsylvaniji, optužbe, vrijeme i mjesta izvršenja krivičnih djela, kazne predviđene krivičnim zakonom i obrazloženja svih stavki.Kako je potvrđeno novinaru Anadolije, nacrt dokumenta koji će biti upućen SAD-u je kompletiran, a sadrži optužbe za ciljanu prevaru, krivotvorenje službenih dokumenata, klevetu, nezakonito prisluškivanje i snimanje razgovora i zadiranje u privatnost trećih lica.

Kao vrijeme izvršenja pomenutih krivičnih djela naveden je period od 2000. do 2016. godine, a u dokumentu su napomene u vezi s izvršenjem krivičnih djela.

“Zajednica koju je osnovao i vodio osumnjičeni Fetullah Gulen infiltrirala se u pravosuđe, oružane snage, policiju i birokraciju. Ti kadrovi zloupotrebljavaju vjeru. Organizaciju vodi Fetullah Gulen. Njegova posebna naređenja prenosi poseban kurir koji dolazi iz inostranstva. Osnovne naredbe i nalozi šire se u šifrovanim govorima na okupljanjima. Članovi te organizacije infiltrirani su u svim institucijama u Turskoj, navodi se u dokumentu.

U dokumentu je spomenuto i kako su članovi te organizacije ranije dolazili do pitanja za određena testiranja za državnu službu i tako stjecali prednost u odnosu na druge kandidate. Turske vlasti zatražile su 2. februara prošle godine od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ukidanje “zelenog kartona” Fetullahu Gulenu. Njemu je 28. januara 2015. godine po osnovu “davanja lažnog iskaza” poništen turski pasoš.

Turska je ranije izdala potjernicu za Gulenom, optuženim za vođenje kriminalne organizacije i pokušaj državnog udara u cilju rušenja vlade na čelu s Recepom Tayyipom Erdoganom, tada premijerom, a sadašnjim predsjednikom države.

(AA)

Share This Article