Uživo: Danas svečano otvaranje Ferhadije

sanel
By sanel

Prigodnim programom danas je u Banjoj Luci počela ceremonija otvaranja obnovljene Ferhad-pašine džamije kojoj prisustvuje više hiljada vjernika iz BiH i inostranstva.

Zadužbina Ferhat-paše Sokolovića

Očekuje se da svečanom skupu prisustvuje oko 10.000 ljudi. U vrijeme otvaranja džamije centar grada Banje Luke bit će zatvoren za saobraćaj, a svi koji ulaze u taj prostor bit će kontrolirani. Na snazi će biti obustava saobraćaja u užem dijelu grada oko Ferhadije, kao i zabrana rada određenih ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata. Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a njeni dijelovi su bačeni na gradske deponije i dno jezera.

Ferhadija je predstavljala jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, kao spomenik nulte vrijednosti, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Obnovljene su sve osim džamije Arnaudije.

Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije koštala je više od deset miliona KM (pet miliona eura), a trajala je 15 godina.

Programom je planirano obraćanje premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, predsjednika Uprave za vjerske poslove turske – Dijanet Mehemeta Gormeza, reisu-l- uleme Huseina ef. Kavazovića, banjalučkog muftije Osmana ef. Kozlića, te predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice.

Na osiguranju svečanog otvaranja banjalučke džamije Ferhadije bit će angažirano više od hiljadu policajaca RS-a. Osim pripadnika MUP-a RS-a u osiguranju će, u okviru svojih nadležnosti, sudjelovati i sve druge policijske agencije u BiH, kao i EUFOR, te neophodne gradske službe Banje Luke.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač ranije je potvrdio da su izvršene sve sigurnosne pripreme za svečano otvaranje Ferhadije te ukazao da je važno da se s tog skupa pošalje poruka mira i suživota te pokaže da je Banja Luka otvoren grad, spreman za suživot.

detalji iz UŽIVO programa

Banja Luka – 12:50

Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu je na današnjem obraćanju u Banjoj Luci izrazio svoje zadovoljstvo što može podijeliti radost 78 miliona Turaka sa stanovnicima Bosne i Hercegovine, zbog ovog svečanog čina.

“Zahvaljujem se Bogu što sam doživio današnji dan i podijelio ga s vama. Prije četiri godine za vrijeme Ramazana sam jednom svom prijatelju rekao: ‘Jednog dana kada bi nestao cijeli svijet, a ostalo samo Sarajevo, čovječanstvo ne bi propalo’. Kada govorite govorom od riječi prema ušima, razumjet će vas samo neki, ali kada govorite iz srca, svi će vas shvatiti. Došao sam ispred 78 miliona Turaka da vam poželim sretno otvaranje džamije. Imate 78 miliona prijatelja i kada ste tužni i sretni, da vas podrže. Ferhadija je poruka mira građanima BiH i svima u svijetu”, rekao je Davutoglu.

ferhad-davutoglu

Banja Luka – 11:50

Otvorenjem Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci, razglednica grada na Vrbasu je upotpunjena, poručio je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, na današnjoj svečanoj ceremoniji otvorenja Ferhadije.

Pozdravivši sve prisutne na otvorenju i poželivši im dobrodošlicu, Kozlić je rekao kako je današnji dan veliki dan za sve građane Banje Luke, ali i BiH.

“Ferhadija je ponovo vraćena gradu na Vrbasu, svi koji živimo ovdje, danas smo zajedno domaćini našim dragim gostima. U tradiciji bosanskih muslimana otvorenje džamije znači otvorenje njenih vrata za sve one koji je poštuju. Danas je zato dan radosti Bošnjacima i svim građanima Banja Luke. Naša je radost tim veća, jer su mnogi Banjalučani iskazali svoju radost što se Ferhadija vratila gradu na Vrbasu. Sve njihove izjave mogu se sažeti u jedno: Sa Ferhadijom, razglednica Banje Luke je potpuna”, rekao je muftija banjalučki, prenosi agencija Anadolija.

ferhadija1

Izvor: Al Jazeera i agencije

Share This Article