Alžir gradi jednu od najvećih džamija svijeta

sanel
By sanel

Vlada Alžira na sjevernoj obali zemlje gradi jednu od najvećih džamija na svijetu, za koju zvaničnici tvrde kako će poslužiti kao zaštita od ekstremizma.

U Velikoj džamiji grada Alžira planirana je knjižara s kapacitetom od milion knjiga, škola Kur’ana i Muzej islamske historije i umjetnosti.

Minaret će biti visok 265 metara, što će ga činiti najvišim u svijetu.

Molitveni dio prostirat će se na 20.000 kvadratnih metara, a džamija će moći primiti 120.000 vjernika, piše britanski Guardian.

Gradnja džamijskog kompleksa vrijedna je 1,5 milijardi dolara, prenosi Anadolija.

Prema tvrdnjama arhitekata, džamija, do koje se može doći automobilom, tramvajem i brodom, bit će površinom treća najveća džamija na svijetu, a najveća u Africi.

“To je jedan od projekata stoljeća”, rekla je Ouarda Youcef Khodja, viša zvaničnica u Ministarstvu stanovanja i urbanog planiranja, ističući kako se vjeruje da će radovi na gradnji džamije biti završeni do kraja 2017. godine.

Zaštita od ekstremizma

Khodja ističe da je alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika ranije izjavio kako želi izgraditi džamiju kao “spomenik islamu i stradalim građanima u alžirskoj revoluciji”.

“Ali, to je također signal za budućnost. Ovaj spomenik bit će referentna tačka za trenutnu revoluciju – revoluciju razvoja Alžira”, rekla je Khodja.

U Alžiru, koji je jedan od glavnih izvoznika nafte i prirodnog plina u području između Tunisa i Maroka, neke naoružane pobunjeničke grupe i danas su aktivne, a zemlju potresaju i razorni napadi Al-Kaide.

“Neki su nas optužili za izgradnju hrama za ekstremiste. Naprotiv, to će biti težak udarac ekstremistima, oni su neprijatelji u ovom projektu”, rekao je Ahmed Madani, savjetnik ministra stanovanja, o gradnji džamije koju provodi kineska firma.

(Agencije)

Share This Article