Hamas: Ukinite opsadu Gaze ili slijedi eksplozija

sanel
By sanel

Blizu dva miliona Palestinaca živi u Pojasu Gaze na površini manjoj od 400 kvadratnih kilometara. Od 2006. godine nalaze se pod opsadom. Kopnene i pomorske granice blokiraju Izrael s jedne, te Egipat s druge strane. Kontrolu nad tim područjem ima pokret Hamas, koji je zaprijetio da situacija izmiče kontroli i da bi moglo doći do ponovne eskalacije nasilja.

“Ukidanje opsade ili će doći do eksplozije”. Bile su to direktne prijetnje koje je uputilo vojno krilo pokreta Hamas. Neuobičajeno, ponovio ih je i potpredsjednik Hamasovog političkog ureda.

„Nemojte pogrešno tumačiti naše strpljenje. Prestanite gušiti Gazu. Otvaranje luke je naše pravo. Kao što je pravo našeg naroda otvaranje aerodroma i graničnih prijelaza“, rekao je Ismail Haniyeh, politički ured Hamasa

Ozbiljne prijetnje o kojima se spore politički analitičari. Jesu li Hamasove prijetnje stvarne? Ako jesu, zašto je izabran upravo ovaj trenutak?

„Vjerujem da je riječ o ozbiljnim izjavama. Ali ne vjerujem da će početi s realizacijom prijetnji vojnom operacijom“, kazao je Mustafa al-Sawaf, politički analitičar.

Većina stanovništva Gaze smatra da su Hamasove prijetnje opravdane. Izrael se ne pridržava većine odredbi dogovora o prekidu vatre, uspostavljenog nakon posljednjeg napada na Gazu. Opsada nije ublažena, a uvode se nove restrikcije. Posljednji korak je zabrana na uvoz cementa, prijeko neophodnog za obnovu porušene infrastrukture u Gazi.

Na putu katastrofe

„Situacija u Gazi prijeti da preraste u katastrofu. Nema sumnje da će se to uskoro desiti ukoliko se stanje ne promijeni“, navodi Osama Koheil, udruženje građevinskih kompanija.

A ekonomska situacije u Pojasu Gaze se komplikuje. Povećano je siromaštvo i nezaposlenost, a ukidanje opsade duge deset godina nije izgledno.

Stanovništvo je razočarano i ljuto, i zahtijeva reakaciju na izraelske poteze. Mnogi smatraju da su to razlozi koji su naveli Hamas da zaprijeti vojnom eskalacijom ukoliko se situacija ne promijeni.

„Očigledno je riječ o porukama sa ciljem stvaranja pristiska na Izrael. Istovremeno, riječ je o pokušaju prebacivanju odgovornosti za patnje stanovništva Gaze na drugu stranu, koja će morati preuzeti odgovornost za eskalaciju nasilja do kojeg može doći“, javlja reporter Al Jazeere Wail al-Dahduh.

(Al Jazeera)

Share This Article