AfD usvojio dominatno antiislamsku agendu

sanel
By sanel

Antiimigrantski i antiislamski stavovi, koji su dominirali prvim danom (subota) konvencije desničarske stranke Alternativa za Njemačku, u nedjelju su svoje mjesto našli u zaključcima usvojene stranačke agende, koji su odraz takve retorike.

AfD je usvojio agendu koja se odnosi na islam. Želi zabraniti mnoge elemente koji muslimani smatraju sastavnim dijelom svoje vjere, poput poziva na molitvu ili nošenja hidžaba. Takva odluka izazvala je zabrinutost njemačkih muslimana.

“Ovo nas snažno podsjeća na najtamnija vremena naše zemlje, kada je postojala stranka koja je ograničavala prava jedne cijele vjerske zajednice. Ovo je opasno, s ovakvim stvarima se ne igra. To je igranje vatrom, a iznad svega, to je protivno Ustavu”, kaže Aiman Mazyek iz Vijeća muslimana Njemačke.

Teško do ulaska u vlast

AfD je od početka izbjegličke krize bilježio značajan rast popularnosti, ali i uspjeh na izborima. Stranka je osnovana u februaru 2013. godine. Od tada je sudjelovala na izborima u osam pokrajina u Njemačkoj. U šest je dobila zastupnička mjesta. Najbolji razultat su ostvarili na izborima u martu u Sachsen-Anhaltu, gdje su osvojili 24 posto glasova.

Na izborima za Europski parlament 2014. godine AfD je osvojio sedam posto glasova u Njemačkoj. Nakon toga su se u Europarlamentu pridružili svojoj sestrinskoj Austrijskoj stranci slobode.

Ako bi se posljednji izborni rezultati AfD-a projicirali na savezne parlamentarne izbore iduće godine, dobili bi veliki broj zastupničkih mandata u Bundestagu. Unatoč tome, čini se izvjesnim da ta stranka neće moći ući u vlast, s obzirom na to da glavne stranke u Njemačkoj ne žele ni komunicirati, a kamoli surađivati s njom.

(AJB)

Share This Article