Prekid vatre u Siriji, osim u Halepu

sanel
By sanel

Borbe su prestale u subotu na dva fronta u Siriji, pošto je na snagu stupio rusko-američki dogovor koji se ipak ne odnosi na grad Halep, gdje je u bombardiranju dan ranije poginulo 30 ljudi.

Kako je objavila sirijska vojska, prekid borbi treba potrajati 24 sata u istočnoj Guti, pobunjeničkom uporištu na istoku Damaska, i 72 sata u pokrajini Latakiji, uporištu režima na zapadu države.

Borci su položili oružje na sjeveru pokrajine Latakije i u istočnoj Guti, saopćio je u noći na subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora u Siriji.

“Mirno je u Latakiji i u istočnoj Guti. Za sada se ne puca”, rekao je za agenciju AFP Rami Abdelrahman, predsjednik te nevladine organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Nakon poziva specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Siriju Staffana de Misture u četvrtak za nastavak primirja, Rusi i Amerikanci su u petak objavili dogovor o prekidu neprijateljstva na dva fronta, ali ne i u Halepu, drugom po veličini sirijskome gradu.

Pogibije civila

Michael Ratney, posebni američki izaslanik za Siriju, potvrdio je “novo zalaganje za prekid borbi […] u subotu u 00.01 sati [petak 23.01 sati po srednjoecropskom vremenu].

“No, razgovaramo s Rusijom kako bi se što prije dogovorili o Halepu”, dodao je američki diplomat.

U Halepu, gdje se, usprkos primirju proglašenom 27. februara, i dalje vode silovite borbe, više od 230 civila je poginulo u bombardiranju u posljednjih sedam dana.

Grad je od 2012. godine podijeljen na pobunjeničke i Vladine sektore.

U petak je 13 osoba poginulo u četvrtima Halepa koje drži režim i 17 u pobunjeničkim, saopćio je SOHR, a deseci ljudi su ranjeni.

(Agencije)

Share This Article