Erdogan: Trebamo spasiti muslimansku omladinu da se ne pridružuje terorističkim organizacijama

sanel
By sanel

U Istanbulu se održava Tursko-arapski kongres visokog obrazovanja na kojem su se okupili brojni zvaničnici iz Turske i arapskih zemalja.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak na Tursko-arapskom kongresu visokog obrazovanja govorio o šteti koju su kolonizatori nanijeli na području gdje većinski žive muslimani.

“Ne možemo zanemariti štetu koju su nanijeli kolonizatori koji su tvrdili da je ‘jedna kap nafte vrednija od jedne kapi krvi’. Naravno da ćemo kritikovati one čija je jedina svetinja interes i koji vještačkim granicama, koje su sami iscrtali, proizvode vještačke probleme”, kazao je Erdogan.

Istakao je da je terorizam zasigurno veliki problem, dodajući kako pripadnici terorističkih organizacija, poput Boko Harama, Al-Kaide i Al-Shabaaba, u ime islama ubijaju druge ljude.

“Zato naši cijenjeni naučnici i profesori imaju veliku obavezu. Na svim univerzitetima trebamo u tom pogledu dobro odgajati našu omladinu. Čak postoje i mladi koji pribjegnu u ove terorističke organizacije. Trebamo ih spasiti da se ne pridružuje tim organizacijama”, rekao je turski predsjednik.

Inače, u Istanbulu se održava Tursko-arapski kongres visokog obrazovanja na kojem su se okupili brojni zvaničnici iz Turske i arapskih zemalja.

(TRT)

Share This Article