Svijet nijemo šuti na Assadove najnovije zločine: Napadi na bolnice

sanel
By sanel

Jedna bolnica, u dijelu sirijskog grada Halepa koji je pod kontrolom pobunjenika, pogođena je u današnjem zračnom udaru, navode iz građanskih službi spašavanja. Ovo je drugi put ove sedmice da je bolnica u drugom po veličini gradu u Siriji pogođena u napadima iz zraka.

Nekoliko osoba je povrijeđeno u napadu na dio grada Al-Marja, među ranjenima je najmanje jedna medicinska sestra, navode iz Bijelih šljemova.

Ova klinika posljednjih pet godina pruža stomatološke i usluge liječenja hroničnih bolesti.

Novinar Al Jazeere Andrew Simmons, koji se javio sa sirijsko-turske granice, navodi kako je bolnica uništena u napadu.

„Ovaj medicinski centar pružao je usluge liječenja hroničnih bolesti i stomatološke operacije, no sada se, kao i svaki drugi ljekarski centar, bavio svim potrebama građana Halepa“, dodao je.

Raniji napad

Ranije ove sedmice najmanje 30 osoba je poginulo (među njima dvoje ljekara) u zračnom udaru na bolnicu Al-Quds i obližnje stambene zgrade u dijelu Halepa Sukkari, koji je također pod kontrolom pobunjenika.

Napad na bolnicu, koju pomažu Ljekari bez granica (MSF), osudili su mnogi svjetski lideri.

Više od dvjesto civila poginulo je u Halepu tokom ove sedmice, dok su pobunjenici granatirali dijelove grada koje kontrolira sirijski režim.

U petak su, u zračnim udarima na dijelove grada koje kontroliraju pobunjenici, poginule dvije osobe, uključujući i jedno dijete, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

(AJB i agencije)

Share This Article