Čelnik UN-a: Civili u Siriji gladuju i ginu pred našim očima

sanel
By sanel

Prvi čovjek humanitarnih operacija UN-a izdao je veoma oštre kritike i pozive svjetskim silama da ponovno uspostave prekid neprijateljstava u Siriji i okončaju „ogromne ljudske patnje“ zbog kojih milionima prijete smrt, glad i razaranje.

Zamjenik generalnog sekretara UN-a za humanitarne poslove i koordinator hitne humanitarne pomoći Stephen O’Brien kazao je pred Vijećem sigurnosti UN-a u četvrtak kako se ne smije protratiti ono što on vidi kao priliku za mir u nedavno odgođenim pregovorima u Ženevi. Ponovno je zatražio neometani pristup humanitarnoj pomoći onima koji su zatočeni u obnovljenim i žestokim borbama u toj bliskoistočnoj državi.

„Sve nas mora biti sramota zbog onoga što se dešava pred našim očima“, poručio je O’Brien Vijeću tokom sastanka o humanitarnoj krizi zbog petogodišnjeg rata u Siriji.

Iako je prisutan rast broja humanitarnih konvoja koji prolaze preko granica i linija fronta, O’Brien kaže kako „trenutni nivo pristupa i dalje ostavlja mnoge civile da gladuju i bez ljekarske pomoći“.

„Mnogima, kojima se namjerno zabranjuje dotok hrane i lijekova, prijete sve lošiji uvjeti života, razaranje, glad i umiranje od gladi“, dodao je.

Također, kritizirao je sirijski režim koji uklanja lijekove i medicinske potrepštine iz konvoja humanitarne pomoći, nazvavši tu praksu nehumanom. Upozorio je administraciju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da će svi koji nanose nepotrebnu patnju i gubitke života odgovarati kada se rat završi.

Organizacije koje prate situaciju u Siriji i aktivisti iz te države navode kako je više od 200 osoba ubijeno u gradu Halepu samo u protekla 24 sata, uključujući i najmanje 14 poginulih u napadu na bolnicu koju pomažu Ljekari bez granica i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Assadova Vlada negira da je odgovorna za to.

Strašni snimci

S druge strane, stanovnici ovog grada za Al Jazeeru kažu kako su borbeni avioni režima iz Damaska izveli još najmanje 40 zračnih udara od napada na navedenu bolnicu, te da je tada poginulo najmanje šestero djece.

Snimci iz Halepa pokazuju uništene zgrade, od kojih su mnoge još u plamenu, te spasilačke ekipe koje se probijaju kroz ruševine, u kojima se vide tijela poginulih, kako bi spasili preživjele.

Jedan snimak pokazuje čovjeka kako u naručju drži dijete prekriveno prašinom, a drugi dječaka kako plače nad tijelom mlađeg brata u mrtvačnici i govori kako je njihov otac ubijen u zračnom udaru prije mjesec dana.

„On bombardira ljude u invalidskim kolicima, jesu li oni teroristi“, uzvikuje jedan čovjek.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest opisuje posljednje napade kao nemoralne i odvratne, te kaže kako su „u potpunosti jednaki“ ranijim akcijama Assadove administracije.

Specijalni predstavnik UN-a za Siriju Staffan de Mistura jučer je kazao kako je zabilježeno da je u dva ranija dana jedan Sirijac ginuo svakih 25, a ranjavan svakih 13 minuta.

Rast napada, granatiranja i borbi desio se nakon što je glavni opozicioni blok na mirovnim pregovorima u Ženevi, Visoki pregovarački komitet (HNC), odustao od razgovora i zaprijetio bojkotom planiranih daljih rundi razgovora ukoliko Vlada Sirije ne obustavi kampanju zračnih udara.

(AJB i agencije)

Share This Article