Novi bilans u Siriji: Najmanje 25 poginulih u bombardovanju Alepa

sanel
By sanel

Najmanje 25 osoba, medju kojima najmanje jedno dete i pet pripadnika spasilačkih ekipa, poginulo je danas u vazdušnim napadima sirijske vojske na oblast oko grada Alepa na severu zemlje, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska novi bilans žrtava.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je ranije danas duboku zabrinutost zbog rastućeg nasilja u Siriji i pozvao je zaraćene strane da poštuju prekid vatre i učestvuju na pregovorima u Ženevi.Sirijska vojska izvršila je oko 40 napada na oblasti oko Alepa koje kontrolišu pobunjenici.

Ukupno 100 ljudi nastradalo je od petka u vazdušnim udarima pobunjenika i sirijske vojske na civilne objekte u Alepu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da su pobunjenici danas gadjali dijelove Alepa pod kontrolom snaga režima.

“Provincija Alep predstavlja ključ u rješavanju sukoba u Siriji, jer svaka strana koja je uključena u rat ima neki interes u toj provinciji”, izjavio je Frans presu direktor opservatorije Rami Abdel Rahman.

Vazdušni udari nastavljaju se uprkos primirju koje je stupilo na snagu 27. februara uz posredovanje SAD i Rusije.

U Siriji je tokom petogodišnjeg gradjanskog rata poginulo više od 270.000 ljudi.

Treća runda indirektnih pregovora zaraćenih strana pod okriljem UN, koja je počela 13. aprila u Ženevi, trebalo bi da bude okončana sutra, ali nikakav napredak nije postignut pošto je najveća opoziciona formacija suspendovala svoje učešće.

(RSE)

Share This Article