Bivši njemački predsjednik Wulff: Islam pripada Njemačkoj

sanel
By sanel

Bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff kritizirao je jačanje antiislamske struje u njegovoj državi i istakao kako Islam pripada Njemačkoj, što je suprotno tvrdnjama ekstremnodesničarskih stranaka, prenose agencije.

“Kada tri miliona živi u našoj državi, oni i njihova vjera islam pripadaju Njemačkoj”, kazao je Wulff.

On je žestoko kritizirao nacrt stranačkog plana desničarske populističke države Alternativa za Njemačku, u kojem se upozorava na “islamizaciju Njemačke” i poziva na zabranu muslimanskih simbola, uključujući minarete na džamijama.

Kršćansko-demokratski političar se protivi takvim pozivima i ističe kako njemački Ustav garantira vjerske slobode za sve, uključujući i pravo muslimana da slobodno prakticiraju i propovijedaju svoju vjeru, kao i da grade svoje džamije.

ISIL i podjele ugrožavaju Njemačku

“Ko god kaže kako ne želi Islam u Njemačkoj, ne želi islam u Evropi, on ili ona je protiv našeg Ustava. Ko god kaže kako ne želi muslimane u Evropi, on ili ona ne mogu se zalagati za prava kršćana u drugim dijelovima svijeta i onda ne smiju biti iznenađeni ako drugi kažu kako ovdje ne žele kršćane i Jevreje”, istakao je Wulff.

Desničarsko-populistički AfD, kojem u proteklim mjesecima raste popularnost, usvojio je stav u kojem se žestoko protiv islamu i to pitanje stavlja među centralne probleme.

Jedna od zamjenica lidera stranke Beatrix von Storch kazala je lokalnim medijima tokom sedmice kako je islam “politička ideologija”, koja nije kompatibilna s njemačkim Ustavom.

“Muslimanima je mjesto u Njemačkoj, ali ne i islamu. Zalažemo se za zabranu minareta, mujezina i kompletnog pokrivanja tijela”, rekla je ona za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Wulff, koji je bio predsjednik od 2010. do 2012. godine, bio je prvi njemački lider koji je javno priznao kako islam pripada Njemačkoj jednako kao kršćanstvo i judaizam.

Njegov govor iz 2010. godine izazvao je veliku debatu, ali je kasnije dobio podršku kancelarke Angele Merkel.

“Naša demokratija, naša Evropa je u opasnosti. Njih ugrožava [oružana grupa] Islamska država Irak i Levant, kao i oni koji u Njemačkoj pokušavaju stvoriti nove podjele”, rekao je krajem ove sedmice.

Wulff ističe kako, suprotno onome što govore desničari i ekstremisti, imigranti i muslimani imaju značajan ekonomski i kulturalni doprinos njemačkom društvu.

‘Predstavljaju našu državu’

“Imamo mnoge migrante, kao i mnoge muslimane, među našim intelektualcima, medijskim i kulturnim ličnostima i koji predstavljaju našu državu”, dodao je.

Njemačka je prošle godine primila 1,1 milion izbjeglica, većinom Sirijaca, Iračana i Afganistanaca, koji bježe od rata i sukoba.

Ove cifre su opteretile lokalne vlasti i izazvale stavove protiv izbjeglica.

Ova evropska država ima drugu po veličini muslimansku populaciju u Zapadnoj Evropi, nakon Francuske.

Među skoro četiri miliona muslimana u Njemačkoj, tri miliona su turskog porijekla, a mnogi od njih su u Njemačku došli 1960-ih godina.

(Agencije)

Share This Article