Erdogan: EU više treba Tursku nego obratno

sanel
By sanel

Evropskoj uniji više treba Turska nego obratno, ocijenio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak u Ankari osuđujući „provokativni“ izvještaj Evropskog parlamenta objavljen prošle sedmice, prenose agencije.

“Evropskoj uniji više treba Turska nego Turskoj EU“, kazao je šef turske države u govoru šefovima lokalne uprave koji je prenosila televizija.

U govoru koji je održao u Predsjedničkom kompleksu u Ankari, Erdogan je kritizirao izvještaj o napretku njegove države ka EU.

„Predstavljanje takvog izvještaja u vrijeme kada su mnogi od segmenata naših odnosa sa EU, poput pitanja izbjeglica, otvaranja nekih poglavlja i vizne liberalizacije, pozitivni jednostavno je čin provokacije“, kazao je predsjednik Turske i dodao kako se nada da će to prepoznati evropski narodi.

Zastoj pregovora

Turska godinama pokušava pristupiti Evropskoj uniji, ali je pregovarački proces u zastoju.

Ankara i Brisel potpisali su 18. marta sporazum koji treba zaustaviti ilegalnu imigraciju u Evropu u zamjenu za finansijsku potporu Turskoj i ukidanje viza za njene državljane.

Turska očekuje kako će sporazum o ukidanju viza biti gotov do juna, pošto ispuni 75 kriterija koje traži blok 28 članica bloka. Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je rekao kako sporazum EU-Turska ovisi upravo o tome aspektu, prenosi agencija DPA.

“Ako to ne bude ispunjeno, niko ne očekuje da Turska ispuni svoje obaveze“, rekao je Davutoglu.

Mnogi kritičari zamjeraju EU sporazum s Turskom ocjenjujući zabrinjavajućim stanje ljudskih prava u Turskoj i strahujući da će vraćati izbjeglice u Siriju gdje je rat.

(Agencije)

Share This Article