SAD: Dodatne snage i sredstva protiv ISIL-a

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države razmjestit će dodatne jedinice u Iraku i staviti na raspolaganje borbene helikoptere Apache na raspolaganje za podršku državnim trupama, kazao je američki ministar odbrane Ashton Carter u ponedjeljak tokom nenajavljene posjete Bagdadu.

„Dovest ćemo dodatne jedinice“, naveo je Carter i dodao kako će helikopteri Apache biti podrška iračkim naporima u okruživanju i eventualnom preuzimanju drugog najvećeg iračkog grada Mosula iz ruku oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Visokopozicionirani zvaničnik američke odbrane kazao je kako će biti razmješteno dodatne 200 američkog vojnog osoblja, čime će broj američkih snaga biti iznad 4.000.

Sjedinjene Američke Države predvode koaliciju koja izvodi napade na ISIL, te pruža obuku i drugu pomoć snagama koje se bore protiv ISIL-a u Iraku i susjednoj Siriji.

Carter je stigao u Bagdad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prve stanice turneje po državama Zaljeva kojom traži podršku Iraku.

Finansijska pomoć

Finansijska pomoć koju je SAD ovom prilikom obećao kurdskim snagama iznosi 415 miliona dolara, potvrdio je Carter.

Pripadnici ISIL-a osvojili su velike dijelove Iraka sjeverno i zapadno od Bagdada, no iračke snage su od tada preuzele značajne dijelove teritorije koje je ova oružana grupa držala.

Premda većina američkih snaga u Iraku imaju savjetodavne i uloge podrške, Washington je također poslao i specijalne jedinice za izvođenje napada na ISIL, dok su američki marinci razmješteni kao artiljerijska podrška iračkim snagama.

(Agencije)

Share This Article