Netanyahu: Golan zauvijek ostaje izraelski

sanel
By sanel

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da će pripojeni dio sirijske visoravni Golan “ostati zauvijek u izraelskim rukama”.

On je govorio na početku sedmičnog sastanka ministara, prvi put organiziranom na Golanu nakon što ga je 1967. osvojio Izrael. Te izjave stižu dok se u Ženevi vode pregovori o budućnosti Sirije, prenosi Hina.

“Vrijeme je da međunarodna zajednica prizna stanje, vrijeme je da nakon 50 godina konačno prizna da će Golan zauvijek ostati pod izraelskim suverenitetom”, dodao je premijer Izraela, čije je izjave prenio državni radio.

“Bez obzira što se zbiva s druge strane (u Siriji), granica se neće pomaknuti”, zaključio je.

U srijedu su u Ženevi nastavljeni mirovni pregovori o Siriji pod okriljem Ujedinjenih naroda kako bi se okončao sukob u kojem je već poginulo više od 270.000 ljudi, a više miliona Sirijaca otjerano je u izbjeglištvo.

Mediji navode da Netanyahu strahuje da bi Izrael bio izložen pritisku na eventualno povlačenje s Golana u slučaju postizanja dogovora o budućnosti Sirije, a međunarodna zajednica nije nikada priznala izraelsko pripojenje 1981. jednog dijela te sirijske regije.

Korist Izraela

“Nećemo se protiviti sporazumu o Siriji pod uvjetom da ne bude na štetu Izraela i da snage Irana, libanskog Hezbollaha i grupe Islamska država Irak i Levant budu izbačene iz Sirije”, naglasio je izraelski čelnik.

Državni radio precizira da je Netanyahu izrekao tu poruku o Golanu tokom nedavnog razgovora s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem i namjerava je ponoviti u četvrtak tokom susreta u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Izrael je pripojio dio visoravni Golan 1981. nakon što ga je zauzeo tokom rata u junu 1967. Izrael i Sirija su i dalje službeno u ratu.

Linija prekida vatre na Golanu se smatra relativno mirnom, ali stanje se pogoršalo početkom rata u Siriji 2011.

Od tada projektili redovno padaju na izraelski dio Golana gdje živi više od 20.000 izraelskih doseljenika, uz 20.000 Druza.

(Agencije)

Share This Article