Zaustavljena Assadova ofanziva na Halep

sanel
By sanel

17Nakon višednevnih borbi kod Halepa, opozicija je uspjela zaustaviti ofanzivu snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, te spriječiti potpunu opsadu grada.

Unatoč primirju, sukobi opozicije i Vladinih snaga za kontrolu nad sjevernim dijelovima grada Halepa trajali su danima, a završeni su povlačenjem Assadovih snaga i savezničkih milicija.

Sirijska vlada primorana je prebacivati pojačanja u južni dio pokrajine, gdje su u iznenadnom napadu pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant zauzeli više naselja i prijete ponovnim prekidom kopnene veze između Damaska i Halepa.

Novinar Al Jazeere Amir Al-Halebi posjetio je područje Handerat, jedinu vezu grada Halepa s ostalim dijelovima pokrajine.

Žestoke borbe

“Područje Handerat je proteklih dana bilo poprište žestokih borbi opozicije i režimskih snaga i njihovih saveznika, šiitskih dobrovoljaca. Naselje je u potpunosti uništeno. Tokom nekoliko dana ovdje je palo više hiljada artiljerijskih projektila i više desetaka bombi u buradima”, javlja Al-Halebi.

On je dodao da je djelovala i ruska avijacija, ali da su većinu zračnih napada izvodile sirijske zračne snage.

Kako javlja novinar Al Jazeere, ofanziva Asadovih snaga nije uspjela, te su se povukli na početne položaje.

“Opozicijski borci s kojima smo razgovarali kažu da su režimske snage pretrpjele velike gubitke, ali da je njihovo povlačenje i trenutno zatišje samo privremeno. Slične izjave čujemo i iz Vladinih medija. Kažu da bitka još nije završena, da je konačni cilj osvajanje naselja Handerat i puta Kastilo, čime bi grad Halep pao u potpuno okruženje”, javlja Al-Halebi.

(AJB)

Share This Article