Zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici

sanel
By sanel

Lideri devet srpskih političkih partija, koje djeluju u općini Srebrenica, dogovorili su da na lokalnim izborima predlože zajedničkog kandidata za načelnika općine, a njegovo ime trebalo bi da bude saopćeno 25. aprila, rekao je Srni predsjednik srebreničkog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Radomir Pavlović.

Pavlović je istakao da je ova odluka donesena jednoglasno.

“Manjim srpskim političkim partijama u ovoj opštini sugerisano je da se udruže i na izbore izađu sa zajedničkom listom da bi prešle izborni cenzus i spriječile rasipanje glasova”, naveo je Pavlović.

Predsjednik srebreničkog ogranka Srpske demokratske stranke Momčilo Cvjetinović rekao je da do 25. aprila stranke treba da se usaglase ko će biti zajednički kandidat.

Cvjetinović je naveo da budući srpski kandidat za načelnika općine Srebrenica treba da sačini program rada, koji će se bazirati na ekonomskom razvoju i da to treba da bude osnovna vodilja u radu i njegov zadatak.

On je pozvao sve srpske stranke da se udruže i zajedničkim nastupom omoguće da srpski narod u ovoj općini izabere načelnika iz svojih redova, te da ukrupnjavanjem stranačkih lista spriječe rasipanje srpskih glasova za izbor odbornika u Skupštinu općine.

Apel Dodika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik apelirao je prošle sedmice na sve srpske političke partije u manjem bh. entitetu da se okupe oko jednog kandidata za načelnika općine Srebrenica da bi na ovu funkciju bio izabran Srbin.

“Pozivam SDS, PDP, NDP, DNS, SP i druge političke partije i udruženja građana srpskog naroda u Srebrenici da se okupimo oko jednog kandidata. Ovo je ključno vrijeme u kojem moramo da dobijemo načelnika iz reda srpskog naroda, jer na prostoru Srebrenice žive većinski Srbi”, rekao je Srni Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je kazao da je na ranijim izborima bilo nekoliko srpskih kandidata, što je omogućavalo da prođe jedinstven bošnjački kandidat.

“Apelujem ne samo kao predsjednik SNSD-a, već i kao predsjednik Republike Srpske, da se okupimo oko jednog kandidata i farsu koja se stvarala oko Srebrenice relativizujemo na ono što jeste sama istina o ovoj opštini”, rekao je Dodik.

Istakao je da je ključno političko pitanje RS-a i srpskog naroda na predstojećim lokalnim izborima, na koji način će se okupiti u Srebrenici.

“U svim drugim opštinama možemo da evidentiramo političke razlike, ali ovdje ne bi smjeli da to učinimo i moramo po svaku cijenu da izbjegnemo da bude više kandidata iz srpskog naroda, kao što je to bilo ranije”, rekao je Dodik.

On je tada pozvao općinske organe svih srpskih političkih partija u Srebrenici da da se dogovore oko toga, kao i da se uključe i stranačka rukovodstva.

Probosanski blok

Aktuelni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je ranije potvrdio za Al Jazeeru da će na oktobarskim lokalnim izborima bit jedini kandidat bloka probosanskih stranaka za načelnika ove općine.

Iako je ranije Duraković najavljivao da bi mogao na izbore izaći kao nezavisni kandidat, vladajuća Stranka demokratske akcije je odlučila podržati aktuelnog načelnika kao jedinog kandidata bloka.

Kako je u razgovoru za Al Jazeeru kazao početkom aprila, ranije je Socijaldemokratska partija BiH javno saopćila da pruža podršku njegovoj kandidaturi, te da je Stranka za BiH ranije objavila da će podržati zajedničkog kandidata bloka, isto kao i Savez za bolju budućnost.

Duraković je naglasio da zajednička podrška njegovoj kandidaturi znači da je to poruka da Srebrenica spaja sve one u BiH koji u ovom momentu možda imaju određene razlike u političkim vizijama.

“Važno je napomenuti da je Srebrenica okupila sve te probosanske stranke, koje su se ujedinile oko zajedničkog kandidata kada je načelnik u pitanju. To je trijumf razumijevanja senzibiliteta Srebrenice, sve u svrhu da, ne daj Bože, na lokalnim izborima ne bismo izgubili poziciju načelnika opštine. A onda svi dobro znamo u kojem smjeru bi stvari u Srebrenici tekle”.

“U ovom momentu je vrlo važno da su svi imali razumijevanja da daju podršku jednom kandidatu koji će biti jedinstven ispred tog probosanskog bloka. I uvjeren sam da samo na taj način imamo šansu. Bojim se da bi nas drugi način odveo u propast”, ocijenio je Duraković u razgovoru za Al Jazeeru.

(AJ Balkans)

Share This Article