Talibani objavili početak proljetne ofanzive

sanel
By sanel

fganistanski talibani objavili su jutros početak svoje “proljetne ofanzive”, u trenutku kada vlada u Kabulu pokušava vratiti pobunjenike za pregovarački sto kako bi se stavila tačka na njihov dugotrajni sukob.

U e-mailu koji su danas uputili medijskim organizacijama, talibani su saopćili da je njihova ofanziva počela jutros u 5:00 sati, prenosi AP.

Oni su u saopćenju upozorili da će “izvesti napade velikih razmjera na neprijateljske položaje širom zemlje”, tokom ofanzive koji su nazvali “Operacija Omari” u čast osnivača tog pokreta Mule Omara, čija je smrt objavljena prošle godine, navodi AFP.

Najavljena duga borba

Talibani najavljuju “dugu i krvavu” ofanzivu za ovu godinu i navode da je vođenje rata protiv američkih napadača “sveta obaveza”.

Sukob afganistanskih vlasti sa talibanima ušao je u svoju 15. godinu, sa više od 11.000 civila ubijenih tokom 2015, podsjeća američka agencija.

Unutar talibanskog pokreta nastao je razdor od kada je smrt Mule Omara objavljena prošlog ljeta, a novi lider Mula Akhtar Mansur vodi pokret već više od dvije godine.

(Agencije)

Share This Article