ISIL ponovo osvojio ključni grad na granici

sanel
By sanel

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u ponedjeljak su ponovo preuzeli kontrolu nad sjevernim gradom na granici Sirije i Turske, samo nekoliko dana nakon što su ga izgubili u borbama protiv pobunjeničkih snaga i saveznih milicija, objavili su aktivisti sirijske opozicije.

Kako prenose agencije, ponovno osvajanje al-Raija pokazuje kako je ISIL još u stanju pokrenuti protivnapade, iako su pripadnici ove grupe pod jakim pritiskom na raznim frontovima, u područjima Sirije i Iraka koje kontrolira.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), organizacija čije je sjedište u Velikoj Britaniji, i TV stanica Aleppo Today objavili su kako su pripadnici ISIL-a osvojili al-Rai u ponedjeljak ujutro nakon žestokih borbi u ovom pograničnom gradu.

Gubici teritorije

Agencija AP navodi kako je al-Rai strateški lociran na granici sa Turskom i grupi ISIL služi kao pristupna tačka linijama snabdijevanja. Također se nalazi na cesti koja vodi ka uporištu ISIL-a u proviniciji Halep.

Šef SOHR-a Rami Abdurrahman kazao je kako su ISIL-ovi borci također osvojili šest sela nedaleko od al-Raija u ponedjeljak.

Ova oružana grupa izgubila je al-Rai u četvrtak nakon ofanzive pobunjenika i savezničkih paravojnih jedinica, među kojima su bili i članovi Fronta al-Nusra, ogranka al-Kaide u Siriji.

U proteklom periodu, ISIL je izgubio značajne dijelove teritorije u Iraku i Siriji uključujući i centralni historijski grad Palmiru koju su nedavno osvojile snage sirijskog režima i njihovi saveznici.

(Agencije)

Share This Article