Stanovnici Jemena žedni

sanel
By sanel

Jemen se suočava s nestašicom vode. Prema procjenama, čak i prije izbijanja rata, 40 posto stanovništva nije imalo redovnu opskrbu vodom, a sukob je dodatno pogoršao situaciju.

Cisterne su donijele su olakšanje Mohammedu al-Sharaabiju i njegovoj porodici. U njima je voda koju su donirale bogate porodice.

“Samo Bog zna koliko patimo. Veoma je teško doći do vode u posljednje vrijeme. Hvala Bogu da u ovoj zemlji još ima dobrih i darežljivih ljudi. Kad god čujemo da negdje ima vode, idemo da se snabdijemo“, kazao je on.

Čak i u glavnom gradu Sana’i, mnoge kuće nisu dio vodovodnog sistema. A u onima koje jesu, česme su često potpuno suhe.

Rat samo pogoršao stanje

Jemen je uvijek imao problem s nedostatkom vode. Klima je suha, a upravljanje sistemom vodoopskrbe loše.

Rat je samo pogoršao stanje. Mnoge cijevi, rezervoari i pumpe uništeni su u sukobima.

“Kriza zbog nestašice vode odavno traje, ali od prošle godine je katastrofalno. Nema ni struje, a poljoprivredni sektor zavisi od nje. Osim toga, vlada nestašica goriva. Nigdje se ne može kupiti“, istakao je Abdul Salam Al-Hakimi iz Ministarstva za vodu i okoliš.

A to znači da goriva nema ni za pumpe za vodu. Mnogi su iskopali bunare, iako je na snazi zakon koji tu praksu brani. Potraga za vodom mnogima oduzima po cijeli dan.

“Naravno da mi djeca pomažu. Ali to utječe na njihovo školovanje. Svaki dan izlaze i traže vodu. Ponekad uopće ne odu u školu, a kući se vrate bez imalo vode“, zaključio je Al-Sharaabi.

Mohammedova priča jedna je od mnogih sličnih. Njegovoj zemlji hitno je potrebna voda, a svakog dana sukoba, ovog dragocjenog resursa u Jemenu je sve manje.

(AJB)

Share This Article