Erdogan: Da li je pravedno da su sve stalne članice Vijeća sigurnosti kršćanske zemlje!?

sanel
By sanel

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je svijet veći od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, te da je neophodno reformirati trenutno funkcioniranje ovog vijeća.

Erdogan je danas govorio na ceremoniji u Istanbulu, a tom prilikom je poručio kako je “svijet veći od petice”, aludirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Nemoguće je da o sudbini 196 svjetskih zemalja odlučuje pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Tako je bilo u uslovima Prvog svjetskog rata.

Neophodno je reformirati funkcioniranje UN-a. Među pet stalnih članica nema niti jedne muslimanske zemlje, sve su kršćanske. Kakav je to pristup? Da li je to pravedno? Tražimo i borimo se za pravedan svijet”, rekao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Borba protiv ISIL-a

Turski predsjednik osvrnuo se i na pitanje borbe protiv terorizma, kazavši kako je Turska jedina zemlja u svijetu koja se iskreno i produktivno bori protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

On je kazao kako je već poznato da pojedinim zemljama koje provode operacije u Siriji problem nije ISIL, te da ih uopće ne zanima činjenica da je u ovoj zemlji ubijeno pola miliona ljudi.

(Agencije)

Share This Article