Iračke snage protjerale ISIL iz ključnog grada

sanel
By sanel

Iračke snage, pojačane zračnim udarima koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, ušle su u centar grada Heet na zapadu države, protjeravši pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i evakuiravši na hiljade civila, objavila je državna televizija u petak.

Lokalni komandant je kazao kako su provladine snage izbacile ISIL iz njegovog uporišta u Heetu gdje je prije rata živjelo skoro 100.000 Iračana, ali da se borbe nastavljaju, prenose svjetske agencije.

„Još uvijek smo u potjeri za njima (pripadnicima ISIL-a). Oni su napustili svoje porodice i pobjegli. U narednim danima, uz Božju volju, Iračani će slaviti kompletno oslobađanje provincije Anbar“, kazao je komandant u prijenosu uživo.

Ponovno preuzimanje Heeta, grada koji se nalazi na rijeci Eufrat i blizu zračne baze Ain al-Asad gdje nekoliko stotina Amerikanaca obučava iračke vojne snage, protjerat će ISIL dalje na Zapad, ka granici sa Sirijom.

Zvaničnici iračke vojske i međunarodne koalicije koji se bore protiv ISIL-a naveli su kako oslobađanjem grada mogu nastaviti teritorijalno osvajanje u ovoj velikoj provinciji.

Zvanični Bagdad je imao dosta uspjeha u borbama protiv pobunjenika i zarekao se da će tokom ove godine preuzeti kontrolu nad Mosulom na sjeveru, premda je ofanziva, označena kao prva faza te kampanje, ove sedmice stavljena na čekanje.

Mosul glavni prioritet

Američki državni sekretar John Kerry, koji se nalazi u Bagdadu u iznenadnoj posjeti, kazao je u petak kako se polako, ali sigurno dobija rat, te kako preuzimanje Mosula iz ruku ISIL-a ostaje glavni prioritet.

„Dani Daesha su odbrojani“, kazao je Kerry koristeći arapsku skraćenicu za ISIL. „Mi ćemo uspjeti i dokazi na terenu pokazuju da upravo to radimo.“

Dodao je kako je ISIL izgubio 40 posto svoje teritorije u Iraku, te da je njegov prihod od prodaje nafte pao za skoro jednu trećinu.

Zračni udari na lokacije lagerovanja novca koštali su oružanu grupu milione dolara, zbog čega su vodeći borci počeli odbijati naredbe, napuštati pozicije i kriti se među civilima jer im se plate smanjuju, kao i renome nepobjedivosti ISIL-a.

Ipak, napadi na snage sigurnosti i civile se nastavljaju u Iraku, a kontrola teritorije preuzete od ISIL-a ostaje nestabilna.

Kontrola Heeta također je u petak izgledala nekompletnom i slabom.

Jedan od komandanata kazao je kako su borci ISIL-a, koji su postavili eksplozive na cestama, automobilima i zgradama, pokušali ponovo osvojiti glavnu cestu grada, ali su bili odbijeni.

(Agencije)

Share This Article