SAD obećao 155 miliona dolara pomoći Iraku

sanel
By sanel

Američki državni sekretar John Kerry obećao je tokom posjete Bagdadu još 155 miliona američkih dolara humanitarne pomoći ugroženim Iračanima.

Novim sredstvima je američka humanitarna pomoć za Irak porasla na više od 778 miliona dolara od 2014. godine, navodi američki State Department u saopćenju.

Nova pomoć pokrit će urgentne potrebe miliona ranjivih Iračana raseljenih sukobom unutar zemlje i širom regije, navodi se u saopćenju.

Irak se bori protiv grupe Islamska država Irak i Levant koja je osvojila velike površine zemlje u 2014. godini, raseljavajući milione Iračana.

ISIL izgubio 40 posto teritorije u Iraku

Od 23 miliona iračkih stanovnika, Ujedinjeni narodi procjenjuju da je deset miliona širom zemlje u urgentnoj potrebi za humanitarnom pomoći, uključujući i tri miliona ljudi koji žive u regijama pod vlašću ISIL-a.

Kerry je doputovao u Bagdad u petak ujutro radi razgovora s visokim zvaničnicima o napretku u ratu pod američkim vodstvom protiv ISIL-a.

On je izjavio da radikalne grupe gube inicijativu u Iraku.

“Činjenica je da borci Daesha u Iraku mjesecima nisu u ofanzivi“, izjavio je Kerry novinarima u Bagdadu, koristeći arapski akronim za ISIL.

Dodao je da ta grupa gubi inicijativu, uključujući više od 40 posto teritorije koju su nekada kontrolirali u Iraku.

Kerry je izrazio američku podršku iračkom premijeru Haideru al-Abadiju, koji je blokiran u političkoj krizi sa suparnicima koji ga optužuju da nije ispunio obećanja o političkim i ekonomskim reformama.

U posljednjim mjesecima, iračke vladine snage podržane zračnom kampanjom pod američkim vodstvom, preotele su teritoriju od ISIL-a.

U decembru prošle godine iračke snage su ponovo preuzele kontrolu nad zapadnim većinski sunitskim gradom Ramadijem, zadajući prvi veliki poraz ISIL-u u nekoliko mjeseci.

ISIL još kontrolira područja sa sunitskom većinom na zapadu i sjeveru zemlje, prenosi DPA.

(Agencije)

Share This Article