Sastanak iranskih i saudijskih zvaničnika o hadžu

sanel
By sanel

Iran će poslati delegaciju u Saudijsku Arabiju kako bi razgovarali o novim aranžmanima za vjernike koji će ići na hadž u Meku, objavila je iranska agencija Tasnim, što će biti prva zvanična posjeta između dvije zemlje od kako su njihovi odnosi narušeni u januaru.

Prošle godine je tokom hadža u metežu poginulo više od 2.000 ljudi, a među žrtvama je najviše bilo Iranaca, što je opet zategnulo odnose sunitske Saudijske Arabije i šiitskog Irana.

Šef iranske organizacije hadža Saeed Ohadi rekao je da su saudijske vlasti pozvale Teheran da pošalje delegaciju u Rijad 14. aprila kako bi razgovarali o pripremama za hadž.

Iranci čekaju vize

Ohadi je kazao državnoj agenciji IRNA da članovi iranske delegacije još čekaju vize, ali da se očekuje da će se susresti sa saudijskim ministrom za hadž.

“Sudbina ovogodišnjeg hadža bit će odlučena na tom sastanku”, rekao je Ohadi.

Saudijski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar.

Saudijska Arabija bila je suočena s velikim kritikama zbog najsmrtonosnije nesreće ikad tokom hadža, u kojoj je poginulo do 2.070 ljudi, prenosi Reuters.

Saudijski kralj Salman naredio je istragu o tome šta je izazvalo ovu nesreću, koja se desila kada su se dvije grupe vjernika sudarile na raskrsnici u Meki.

Međutim, kako pišu agencije, više od šest mjeseci nakon toga nisu objavljeni nikakavi rezultati istrage.

Napad na ambasadu

Iranski zvaničnici optužili su Rijad da nije dobro reagirao nakon nesreće te su se žalili zbog odgađanja slanja tijela 461 Iranca koji su poginuli u Meki.

Veze dvije države još su više narušene kada su demonstranti, ljuti zbog pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji, napali Saudijsku amabasadu u Teheranu.

Rijad je također predvodio zaljevske zemlje u procesu proglašenja libanske šiitske grupe Hezbollah, iranskog saveznika, terorističkom organizacijom.

(Agencije)

Share This Article