Mobilizacija Assadovih snaga nakon obaranja aviona

sanel
By sanel

Sirijska vojska mobilizira svoje snage za kontraofanzivu na grad El-Eis u provinciji Halep, nakon što su pobunjenici na tom području oborili borbeni avion i uhvatili pilota.

Strateški grad južno od Halepa su prije nekoliko dana zauzeli borci Front al-Nusre i Ahrar al-Shama, a snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od tada pokušavaju da vrate kontrolu.

U objavljenom videu prikazuju se lanseri raketa zemlja-zrak, artiljerijske jedinice i helikopteri koji se spremaju za napade na al-Eis.

U poruci koja je objavljena uz video navodi se da će vladine snage ciljati sjedišta pobunjenika i pokrenuti operacije na njihove položaje u al-Eisu i al-Zurbi.

Avion sirijskih snaga srušen je u utorak, na području koje je bombardirano.

Lokalni izvori navode da je srušen avion tipa SU 22, koji pripada sirijskoj vojsci. Opozicija kaže da je srušen dok je izvodio napade na području pod njihovom kontrolom i da su pilota zarobili pripadnici Fronta al-Nusra.

Zvaničnici Vlade tvrde da je avion pogođen navođenim projektilom zemlja-zrak. Do sada nije zabilježeno da neka od brojnih grupacija koje se bore protiv Assadovih snaga posjeduje napredno protivavionsko naoružanje.

(Agencije)

Share This Article