Turska: Uhapšeno 68 osoba iz ‘paralelnih struktura’

sanel
By sanel

Turska policija uhapsila je najmanje 68 osoba koje se dovode u vezu sa slučajem “paralelna struktura”, odnosno organizacijom FETO, ili pokretom poznatijim kao Hizmet, na čelu s Fetullahom Gulenom, javlja Anadolija.

Turske snage sigurnosti provele su niz akcija u 22 grada, koje obuhvataju sedam istraga protiv “paralelnih struktura”, a koje se odnose na finansijske nepravilnosti.

Anadolija saznaje da je do sada uhapšeno 68 osoba, od ukupno 120, a za koje je izdat nalog za hapšenje.

Među uhapšenima nalaze se brojni poduzetnici, prosvjetni i akademski radnici, kao i predsjednici nevladinih organizacija.

Istrage protiv osoba povezanih s “paralelnim strukturama” pokrenute su u gradovima Ankara, Adiyaman, Samsun, Kilis, Antalya, Gumushane i Gaziantep.

Bijeg iz Turske

Saznaje se da se pojedini osumnjičeni obuhvaćeni ovom istragom nalaze u inostranstvu, kao i da je jedan dio po pokretanju istrage pobjegao iz Turske.

Među osumnjičenima koji još nisu uhapšeni nalaze se i uposlenici pojedinih turskih ministarstava, bivši šefovi policije, ogdovorni za gradske okruge u pokretu Hizmet, uposlenici državnog javnog televizijskog servisa TRT te direktori pojedinih kompanija.

Istraga je pokrenuta, između ostalog, na osnovu izvještaja Odbora za finansijske kriminalističke istrage Turske, a on se odnosi na načine i destinacije slanja određenih sredstava koja su unutar pokreta Hizmet prikupljana navodno u humanitarne svrhe.

(Agencije)

Share This Article