SAD zabrinute zbog rušenja arapskih kuća na Zapadnoj obali

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države zabrinute su što Izrael ruši arapske kuće i istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, izjavila je portparolka Stejt departmenta Elizabet Trudo.

Kako u subotu prenose izraelski mediji, Trudo je upozorila da rušenje arapskih kuća dovodi u pitanje izraelsku posvećenost rješenju o dvije države, odnosno stvaranju države Palestine uz Izrael.

Izraelske snage su početkom marta srušile školu u beduinskom selu Kirbet Tana na Zapadnoj obali, tako da sada 23 djece nema gde da uči. Školu je podigla Evropska unija u nastojanju da pomogne zajednici od 40 porodica.

Nakon rušenja škole izraelske snage su dvije nedjelje kasnije srušile 17 kuća i 21 obor za ovce koze, uključujući i kokošinjce, navela je izraelska organizacija za ljudska prava Becelem.

“Te akcije pokazuju štetni trend rušenja, raseljavanja i konfiskacije zemlje”, rekla je portparolka američkog ministarstva spoljnih poslova Trudo.

Ona je dodala da je Vašington “zabrinut” da će rušenje uz nastavak izraelske izgradnje i širenje jevrejskih naselja “podriti mogućnost za dvodržavno rješenje”.

(RSE)

Share This Article