Obama i Erdogan razgovarali u Washingtonu

sanel
By sanel

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarali su u četvrtak na marginama Samita o nuklearnoj sigurnost o borbi protiv terorizma, sigurnosti u regiji, izbjegličkoj krizi i odnosima između Turske i SAD-a.

Erdogan i Obama su se sastali u Bijeloj kući, a razgovor je trajao manje od sat vremena, navedeno je u saopćenju Ureda predsjednika Turske, prenosi Anadolija.

Obama je, u svoje i ime američkog naroda, izrazio saučešće Erdoganu zbog žrtava u posljednjim napadima u Turskoj, u Diyarbakiru, u kojima su poginula četiri policajaca, a najmanje 14 osoba povrijeđeno.

Američki predsjednik je pružio podršku turskoj sigurnosti i zajedničkoj borbi obje zemlje protiv terorizma, navodi se u saopćenju.

Dva predsjednika su razgovarala i kako pojačati zajedničke napore u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Sastanak s Kerryjem

Erdogan, koji je u posjeti SAD-u, u srijedu se sastao s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, u rezidenciji Ambasade Turske u Washingtonu, prenosi Anadolija.

Sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, kao i zamjenica američkog državnog sekretara Victoria Nuland.

Turski predsjednik se ranije sastao i s predstavnicima jevrejskih udruženja u SAD-u, tom prilikom kazavši da je rasizam na Zapadu u porastu.

Erdogan i predstavnici jevrejskih udruženja su tokom sastanka razgovarali i o antisemitizmu i islamofobiji.

(Agencije)

Share This Article