Sirijski režim preuzeo punu kontrolu nad Palmirom

sanel
By sanel

Sirijska vojska, uz podršku ruskog saveznika, preuzela je potpunu kontrolu nad antičkim gradom Palmirom nakon što je protjerala borce grupe Islamske države Irak i levant (ISIL).

“Nakon žestokih noćnih sukoba, vojska kontrolira u potpunosti grad Palmiru, uključujući antičku znamenitost i stambeni kvart. Džihadisti su se odande povukli”, rekao je vojni izvor dopisniku francuske novinske agencije AFP.

Vojska je uz podršku ruske avijacije i specijalnih snaga, kao i libanskog Hezbollaha, pokrenula 7. marta ofanzivu za preuzimanje Palmire od ISIL-a, koji se u maju 2015. domogao grada i njegovih antičkih ruševina svrstanih u svjetsku baštinu UNESCO-a.

“Ako pobijedimo, bit će to prvi veliki poraz koji je ISIL-u nanijela vojska”, kazao je vojni izvor.

Po vojnom izvoru, borci ISIL-a povukli su se prema Sohneu (istočno od Palmire), Raqqi i Deir al-Zoru, svojim uporištima na sjeveru i istoku Sirije.

Deminiranje terena

“Inžinjerske vojne jedinice upravo rastavljaju više desetina bombi i mina unutar antičkog grada” s blagom koje je ISIL djelomično uništio, dodao je izvor.

Sektor s antičkim ruševinama bio je potpuno pust u subotu jer se niko ne usuđuje ondje stupiti zbog mina i zbog otvorenosti terena, izloženog pucnjavi snajperista.

Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava “najmanje 400 boraca ISIL-a ubijeno je od početka ofanzive”.

Pripadnici ISIL-a prošle su godine eksplozivom razorili nekoliko antičkih građevina. Dužnosnik sirijske Vlade zadužen za antiku kazao je za Reuters u subotu da su druge antičke znamenitosti u gradu ‘preživjele’.

Snimci ovosedmičnog napredovanja vojske u Palmiri objavljene na sirijskoj televiziji pokazuju da nizovi antičkih stupova i lukova još stoje.

(Agencije)

Share This Article